Стандарт

„Фалират 3000 агенции за имоти”

Близо половината агенции за недвижими имоти, които работят у нас, ще фалират до края на годината. Това прогнозира изпълнителният директор за България и Македония на компанията "Сентчъри 21" Оник Латифян. Заради кризата работа ще прекратят около 3000 от брокерските фирми, заяви той. В момента на пазара у нас съществуват близо 5000-6000 подобни регистрирани фирми. Без работа ще останат близо 7000 души в бранша, предимно от малките агенции. Те останаха без работа заради замразения от притесненията и липсата на банкови кредити имотен пазар. Повечето от големите играчи ще успеят да оцелеят и едва 6% от тях ще банкрутират заради неблагоприятните условия, прогнозира Латифян. Възнагражденията в бранша също рязко ще паднат.

„30% от строежите в Бургас са спрени”

25-30% от строежите в Бургаска област са спрени заради финансовата криза, заяви председателят на Бургаската строителна камара Димитър Янакиев. Има и такива, които работят с по-бавни темпове. Според данните на камарата близо 2 хиляди души, ангажирани в тази сфера, са освободени. Тъй като повечето от тях са били в пенсионна възраст, реално съкратените са не повече от хиляда души, подчерта Янакиев. Фирмите изпитват затруднения с финансирането, но до момента няма нито една фалирала, допълни строителният предприемач.

„Страх обзема хората, все повече спестяват”

Песимизъм завладява българите. През януари се засилва негативизмът в оценките на хората за настоящата икономическа ситуация в страната. Очакванията за следващите 12 месеца сред градското население са още по-песимистични. През януари "доверие на потребителите" отчита значителен спад, сочи наблюдение на Националния статистически институт (НСИ). Кризата явно се усеща по-ясно в градовете. В тях понижаването на настроенията е по-голямо отколкото в селата.

Монитор

„Биреният бранш с нулев растеж”

Независимо от благоприятното си развитие през последните години биреният бранш няма да успее да се измъкне невредим от развихрилата се финансова криза. Трудностите в сектора ще се усетят най-вече през започналата 2009 г., тъй като консумацията на слабоалкохолната напитка значително ще намалее. Това прогнозираха експерти по време на среща на представители от бранша във френския град Лил. Според очакванията след регистрирания ръст от 5,3% през 2007 г. през 2008 г. секторът вероятно ще отчете нулев растеж. Това е значително по-лошо представяне в сравнение с предходните години. Като цяло в периода 2005 г. - 2008 г. производството на бира в света се повиши с 14% до 1,8 млрд. хектолитъра. Основен двигател на ръста беше търсенето от развиващите се държави.

Труд

„Икономист вещае девалвация на лева”

Поради влошаващата се икономическа ситуация балтийските страни и България ще бъдат принудени да отслабят контрола върху националните си валути. Това заяви на форума “Русия 2009” американският икономист Нуриел Рубини, който преди две години предсказа сегашната рецесия в САЩ. При извънредни нива на основни показатели е невъзможно да се поддържа фиксиран курс на националните валути. В края на краищата ще настъпи валутна криза. Балтийските страни са под натиск, както и българската валута, посочи експертът.

„Банката за развитие дава рамо на малкия бизнес”

Премиерът Сергей Станишев свиква работна среща на 9 февруари (понеделник) в 12 ч в Голямата заседателна зала, на която ще се обсъди готовността на Българската банка за развитие (ББР) да предостави кредитен ресурс на търговските банки, съобщиха от пресцентъра на МС. Ще участват финансовият министър Пламен Орешарски и изп. директор на ББР Димитър Димитров. МС увеличи капитала на ББР с 500 млн. лв. като една от мерките за ограничаване на ефекта от финансовата криза. Държавният трезор ще предоставя целеви кредитни линии на търговските банки за подпомагане на малките и средните предприятия.

24 часа

„БНБ : Не харчим от резервите за стабилен лев”

Hатиск върху националнате валута у нас заради кризата предрече американският икономист Нуриел Рубин. Той твърди, че в края на 2008 г. за запазване на фиксирания курс на лева сме похарчили 16% от златно-валутните си резерви. Твърдението показва, че авторът не прави разлика между валутен борд и стандартни фиксирани курсове, контрира Калин Христов, съветник на управителя на БНБ. При борд централната банка не интервенира в защита на курса, това става автоматично. По данни на БНБ разликата между златно-валутните ни резерви в края на 2008 г. и юни 2008 г. е не 16%, а 4%, каза Христов. Тази разлика е следстие на разходната политика на правителството и решението на БНБ за намаляване на минималните резерви на банките, а не на пазарно изтощаване на резервите, каза още той.

Капитал

„Осигурител? Не, застраховател”

Дали един лекар, който управлява частен здравен фонд, иска да се превърне в застраховател? Не, не иска. Според него това е обидно и тази възможност променя целия здравен модел. Дали застраховател може да предлага медицински услуги? Да - повечето компании имат такива пакети. Този спор ви е познат? Не е учудващо. През цялата минала година управляващата коалиция не успя да постигне консенсус трябва ли част от увеличената здравна вноска да се внася и в частни здравни каси и дали те трябва да са осигурители или застрахователи по общо застраховане. В крайна сметка здравният модел не се промени. Войната кой и как трябва да извършва здравно осигуряване и то здравно застраховане ли е, отново е на път да се възроди с пълна сила. Това стана след като Комисията за финансов надзор (КФН) подготви проект за промени в Кодекса за застраховането и Закона за здравното осигуряване, според които 20-те дружества за доброволно здравно осигуряване трябва да се прелицензират в застрахователи (общи или живот). Комисията отбелязва, че по този начин законодателството ще отговаря на европейските изисквания и ще има по-голям контрол върху сектора. Според здравните фондове и част от застрахователите проектът се опитва да прави здравна реформа на парче, не е консултиран с тях, ще пренареди пазара и ще изисква ненужни инвестиции по време на икономическа криза.

„Печалби не като на шега”

Световната криза е причина номер 1 за много лоши неща, но си има и добра страна - вицовете доста се разнообразиха. Например според шегобийците речниците трябва да актуализират определението си за "печалба" на "древен термин, който вече никой не използва". Оказва се обаче, че българските банки все още работят с остарели понятия и продължават да трупат печалби. Според статистиката на БНБ кредитните институции в страната са приключили 2008 г. с обща печалба от почти 1.4 млрд. лв. (виж таблицата), което, отвсякъде погледнато, си е рекорд. В сравнение с края на 2007 г. е отбелязано увеличение с 243 млн. лв., или 21.27%. Въпреки почти спрялото през последните месеци кредитиране банките запазват високите си печалби главно заради покачването на лихвените проценти по заемите, както и заради приходите от съпътстващите такси и комисиони за обслужването им. Забавянето на кредитната дейност през четвъртото тримесечие на 2008 г. е най-отчетливо по отношение на фирмените заеми, където ръстът е едва с 1.59%. На практика за последните три месеца на годината банките са отпуснали малко под 500 млн. лв. нови кредити за предприятия в сравнение с над 2 млрд. лв. за периода юли - септември. Представителите на сектора обясняват тази тенденция с редица фактори. "От една страна, фирмите преосмислят своите проекти и са по-скоро в етап на задържането им, от друга - банките също са много по-предпазливи при финансирането на някои проекти", посочва Мария Илиева, главен изпълнителен директор на MKB Unionbank. По думите й повишената цена на кредитирането също оказва влияние, тъй като не всички клиенти са в състояние да понесат увеличаването на лихвените разходи.