Труд

Автозастраховките - над 200 лева

Над 200 лв. ще струва догодина задължителната застраховка “Гражданска отговорност” за кола с двигател до 1800 куб. см. Това прогнозираха пред “Труд” шефове на няколко застрахователни компании. За сравнение такава полица струваше около 150 лв. за 2009 г. Поскъпването е заради драстичното вдигане на лимита за отговорност от 1 януари 2010 г. За едно увредено лице той става 1 млн. лв., а за повече - 5 млн. лв. Въпреки че пазарът е свит и финансовата криза е в разгара си, “Гражданска отговорност” няма да поевтинява, а ще поскъпва, предупреждават застрахователи. Всяко дружество решава кога и с колко ще вдигне тарифите, но браншът е единодушен, че цените ще вървят нагоре, заяви пред “Труд” шефът на “Алианц България” Пламен Ялъмов. Причината е, че от 1 януари 2010 г. покритието по полицата се вдига драстично. Досега лимитът на отговорност за едно увредено лице беше 700 хил. лв. и 1 млн. лв. за повече от един пострадал. Сега става съответно 1 млн. лв. и 5 млн. лв. Това означава, че всички дружества ще трябва да повишат значително цените на застраховките, които предлагат, коментира Ялъмов. Иначе няма да могат да покриват настъпилите щети. Застраховката и в момента е губеща, твърди шефът на ЗАД “Армеец” Румен Георгиев. Това може да се види от резултатите на бранша за първото шестмесечие на годината. От 16 компании, които имат право да продават “Гражданска отговорност”, 13 са на червено. При тези резултати може да очакваме дори драстично вдигане на цените, а не плавно, както беше досега, смята Румен Георгиев. Той припомни, че процесът на коригиране на тарифите върви още от началото на годината. Актуализация се прави на всеки два месеца. За този период средната премия в “Армеец” например се е увеличила от 140 на 190 лв. Сега ще има ново покачване и ако ситуацията продължи да се влоtава, то ще е значително, каза Румен Георгиев.

Новинар

Борисов: Намираме се в същината на кризата

Непосредствено след завръщането си от Брюксел министър-председателят Бойко Борисов се присъедини към дискусията по доклада на президента. По думите му единствената тема, която се дискутира в европейската столица, е кризата, която продължавала да съсипва всички. Намираме се в същината на кризата и нямаме основание да считаме, че тя отминава и да намаляваме мерките или да се отпускаме, добави Борисов. На теоретиците смея да кажа, че нито една държава в Европа не е намерила печеливша формула за излизане от кризата и ако имаше такава, щяхме да я препишем, допълни Борисов. Той посочи, че с проведената дискусия по доклада е изпълнена и политическа задача, защото много лошо впечатление правят държавите, в които има конфликт между институции и към тях винаги се гледа с малко недоверие, защото не се знае как ще се отреагира.

Монитор

Пенсионните фондове отчетоха края на кризата

За последните три месеца фондовете за допълнително пенсионно осигуряване у нас са постигнали положителна доходност между 4 и 8,50 на сто. Това обяви Милен Марков, който е шеф на едно от дружествата, по време на международна конференция за мултифондовете. Според Марков това е сигнал за край на финансовата криза. От началото на годината пък досега положителният резултат от инвестирането на парите на осигурените е 4 на сто средно за всички фондове. В отговор на въпрос на "Монотор" Марков обясни, че ако се сбъдне силно оптимистичната прогноза, още в края на 2010 г. фондовете може да успеят да занулят загубите, натрупани по време на кризата. Заради финансовата криза средната доходност на пенсионните фондове за втора пенсия, т.нар. универсални фондове, през 2008 г. беше минус 21,14%. Резултатът на професионалните фондове, в които се осигуряват работещите първа и втора категория труд, е минус 22,77%, а на доброволните фондове, където се внася за трета пенсия, е минус 28,01%.
Според Милен Марков обаче по-реалистично е да се очаква фондовете да успеят да компенсират загубите през 2011 г. Крайната ни цел е да осигурим такава доходност, която да надхвърля инфлацията, обясни още Марков. Ако вземем доходността от 2004 г., през 2010 г. е много вероятно да сме успели да надскочим процента на инфлацията, допълни той.

Стандарт

10 000 всеки месец на улицата

10 хиляди българи са останали на улицата през август. Тревожната статистика е на Агенцията по заетостта. Броят на регистрираните в бюрата по труда достигна 300 хиляди. Безработните са с процент повече в сравнение с юли. 16 на сто от уволнените са работили в търговията, 7 на сто в строителството. Голям процент съкратени има в преработващия сектор. Парадоксалното е, че в тези браншове са обявени най-много свободни работни места. На трудовите борси има търсене на кадри за образованието покрай старта на учебната година, поясниха от Агенцията по заетостта. Най-ниска е безработицата в столицата - едва 2,2 %. Между 4 и 6 на сто е в Бургас, Варна и Габрово. Критична е ситуацията в Смолян, Търговище и Видин, където на улицата са близо 15 на сто от населението.

24 часа

Москва искала поне 30% от АЕЦ “Белене”?

Русия е поискала поне 25-30% от българския държавен дял в АЕЦ "Белене", предаде Медияпул, позовавайки се на неофициални източници. Това заявил руският премиер Владимир Путин при срещата си с българския министър-председател Бойко Борисов в началото на месеца, твърдят източниците. Вчера пратеникът на Путин Сергей Шматко пристигна в София, но до редакционното приключване на броя не бяха свършили разговорите му първо с енергийния министър Трайчо Трайков, а след това и с премиера Бойко Борисов. Само часове преди посещението на руския енергиен министър Шматко вицепремиерът Симеон Дянков определи като "добра" идеята Русия да изкупи българското държавно участие в АЕЦ "Белене". "Но е хубаво да се види кои други инвеститори имат интерес, за да имаме най-добрата възможна цена", добави той. В момента НЕК държи 51% в "Белене", а с германската RWE има сключено споразумение за придобиването на 49%. Планът на руснаците е да поемат контрол върху бъдещата атомна централа, като изкупят и половината дял на RWE, която от началото на годината търси партньор, с който да подели риска по финансирането на проекта. През май стана ясно, че германците преговарят с компании, сред които и руската “Интер РАО”, за отстъпване на половината си дял в българския ядрен проект. Ако АЕЦ "Белене" се реализира като частен проект, без държавни гаранции, може да имаме добър проект, но трябва да запазим 20-30% участие, за да имаме блокираща квота в борда на директорите, каза Дянков. И добави, че през последния месец правителството е работило в посока да провокира интереса на чуждестранни инвеститори към мегапроекта.

Сега

Половината пари на фонд "Българска гора" са източени

2.5 пъти по-скъпо е плащано за възстановяване на декар гора през фонд "Българска гора", в сравнение със сумите, отпускани за същата дейност от агенцията по горите. Това съобщи вчера в НС депутатът от ГЕРБ Атанас Камбитов, след като парламентът гласува на първо четене поправките в Закона за горите. С проекта се закрива фондът, в който досега влизаха парите от доплащания за заменките, от таксите за изключване на гори и др. и който досега е раздал 9.7 млн.лв. Това роди вчера оживена дискусия в залата на НС. Агенцията плащала за декар по 105 лв., а фондът след конкурс подписвал договори за залесяване за 240 лв. на декар, каза Камбитов. Обяснението е, че като второстепенен разпоредител на бюджетни средства сметките на фонда в края на годината са били занулявани и затова там са се старали да усвоят всичко. Според Камбитов тепърва ще се изчислява щетата, но повече от половината пари от фонда са отишли не по предназначение.  Още преди месец новото ръководство на агенцията посочи, че фондът е служел предимно като партийна касичка на БСП. Фондът бе създаден, след като горският сектор бе поет от лявата партия.

Стандарт

Слагат таван за цени на такситата

Слагат таван на цената за километър пробег и минута престой на такситата. Въвеждането на пределни цени все още е на фаза обсъждане. Те ще се определят от областните ръководства, като ще се съобразят с особеностите на всеки конкретен район. Това стана ясно при представянето на европейска карта за квалификация на водачи в транспортното министерство. В момента много коли возят на цени от 1,2 лв. или дори 8 лв. на километър. В скъпите возила се качват най-често чужденци или хора, които не познават добре дадения град. Така се създава лош имидж на цялата страна, смятат от бранша. Сивата икономика определя цените на таксиметровите услуги, заяви председателят на Националната федерация на таксиметровите шофьори в България Яне Янков, предаде БГНЕС. Според федерацията, за да няма цени от 7-8 лв., не трябва да има и такива от 40 ст. Цената за километър пробег трябва да е около цената на половин литър гориво, смятат таксиметровите шофьори. Браншовиците обвиниха Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация", че си затваря очите за такситата менте. Регистрираните таксита официално са 36 хил. автомобила и 49 800 лицензирани водачи, а в страната има 150 хил. таксиметрови апарата, посочват превозвачите. Налагането на пределни цени за самозабравили се таксиметрови шофьори е напълно възможно във Варна, заяви шефът на местната ДАИ Коста Панайотов. В Пловдив също подкрепят идеята, но изчакват решение на правителствено ниво. 79 ст. е дневната тарифа в Русе и в момента не се обсъжда въвеждане на пределни цени с общинска наредба, съобщиха от управата на дунавския град. Ще направим обществено обсъждане и ще решим дали да поставим предел на цените на такситата и какъв да е таванът, съобщиха от общината в Бургас.

Труд

Нямало да вдигат данъци и такси в София догодина

Данъците, таксите и билетите за градския транспорт в София няма да се увеличават през 2010 г. Това заяви вчера и.д. кмет Минко Герджиков на първата копка на нова детска градина в кв. “Изток”. Бюджетът на общината щял да е както и т. г. 1 млрд. лв. Пари за строителство щели да се осигурят от ЕС и заеми от банки. Вълните по бул. “Цариградско шосе” щели да бъдат изправени от фирмата изпълнител “Пътища и съоръжения”, а строителят ще бъде глобен или за своя сметка да ремонтира още улици в града.