Труд

2 кутии цигари без мито за влизащите от страни извън ЕС

Само по две кутии цигари - 40 къса, може да се внасят безмитно в България от пътници, които идват от страни извън Евросъюза по сухопътни, морски и речни граници. Това предвиждат промени в Правилника за прилагане на Закона за ДДС, които бяха обнародвани в “Държавен вестник” вчера. Новите разпоредби влязоха в сила същия ден.

Досега всеки пътник можеше безпроблемно да внася до 200 къса цигари, когато идва от съседни страни, които не са членки на ЕС като Сърбия, Турция и Македония. Намаляват се и безмитните лимити за пури, пурети и тютюн за пушене от тези страни, които стават съответно 10 бройки, 20 бройки и 50 грама.

За пътуващите с въздушен транспорт лимитът остава по-висок - 200 къса цигари, 50 пури, 100 пурети и 250 грама тютюн за пушене.

Стандарт

Дават на прокурор пътната агенция и фонд “Земеделие”

Тревожни са констатациите на експертите от Сметната палата, които проверяват управлението по време на предишния кабинет на държавен фонд "Земеделие", пътната агенция и Предприятието за управление на дейностите в околната среда (ПУДОС). Проверките трябва да приключат до края на януари, заяви председателят на Сметната палата Валери Димитров. Докладите по тях ще бъдат представени в парламента. Ако се засекат данни за престъпления, те ще бъдат предавани на прокуратурата, каза Димитров. Той обаче не се ангажира с конкретни резултати от одитите, преди да са приключили окончателно.

Сега

Държавата ще се издължава на бизнеса само срещу 10% отстъпка

Премиерът Бойко Борисов постави ултиматум на компаниите, на които правителството дължи пари за свършена вече работа. "Всички фирми, които искат да получат бързо парите си от държавата, трябва да свалят цената с 10%", отсече той по време на форума "Накъде след кризата", организиран от президента Георги Първанов. Същата тактика ще бъде приложена и спрямо общините.

За първи път схемата бе приложена преди седмица. Тогава Министерството на финансите обяви, че започва да подписва споразумения за бързо изчистване на плащания към бизнеса по изпълнени строителни работи и че вече договорило 67 млн. лева по схемата "минус 10%". "Миналия петък на 12 строителни компании им казахме: който свали с 10% договорите - сиреч комисионите, които са заложени, нека да си говорим истината - плащаме веднага. За 100 милиона веднага подписахме", поясни Борисов.

Монитор

Над 38,1 млн. лв. кредити сме взели за нови прозорци

Над 38,1 млн. лв. са взели домакинствата, за да си сменят старите прозорци с нови за времето от септември 2005 г. досега. Това сочи статистиката на Програмата за енергийна ефективност в бита (REECL). Общо за времето на действието є банките партньори са отпуснали почти 87,5 млн. лв. С най-голям дял са взетите заеми за подмяна на прозорците 43,6 процента от всички взети кредити по REECL.

Програмата вече приключи и не може да се кандидатства за кредити, но още месец на хората, взели заеми, ще се връща част от сумата, като за дограми например тя не може да превишава 350 евро съобщи за "Монитор" Борис Петков, консултант на REECL. Най-вероятно през юни се очаква да стартира нов подобрен вариант на програмата. Има идея тя да се раздели на 2, като едната част бъде, както досега, за индивидуални клиенти, решили да инвестират в подобряване на енергийната ефективност на дома си. Другата ще е за групови проекти, като най-вероятно те ще се ползват и с по-големи референции. Целта е да се стимулира санирането на цели сгради, а не на отделни жилища, допълни експертът.

24 часа

Слух, че Брюксел пак ни спира пари

Финансовият министър Симеон Дянков е получил писмо със заплаха за спиране на 1.027 млрд. евро от шефа на Дирекция „Разширяване” на ЕК Дирк Анер, твърдят неофициални източници.

„Няма никакви нови притеснения, има отпаднали притеснения”, контрира обаче Юлиана Николова, която отговаря в правителството за еврофондовете. Тя обясни, че последното писмо от ЕК е от 8 януари, в което имало само една незадоволителна констатация – по-слаба усвояемост.

Капитал

Гаранционен ремонт

Във всеки момент, при всяко правителство привличането на хора от класата на Кристалина Георгиева и Илиян Михов би било успех. Много по-значим от вредата, която нанесе несполучливата кандидатура на външния министър Румяна Желева за еврокомисар. Ако правителствените промени, последвали освобождаването на Желева, не бяха обявени с толкова пресекулки, корекции и уточнения, можеше да се каже, че на малката "кадрова" криза е сложен блестящ край.

От най-слабия кандидат за комисар в екипа на Барозу сега в лицето на вицепрезидента на Световната банка Кристалина Георгиева България излъчва един от най-силните. Николай Младенов е в пъти по-подходящ външен министър от предшественичката си. А включването на професора по икономика от INSEAD Илиян Михов в икономическия екип на кабинета, и то със задача да уплътни антикризисната политика и да работи по дългосрочна визия за развитие на страната, е далновидно. Ако трите решения са знак, че премиерът Бойко Борисов добре и навреме е преценил дефицита на качества в собствения си екип, толкова по-необяснимо е защо обявяването на промените предизвиква такова объркване.