Стандарт

Бойко: Стискаме зъби 6 месеца или фалит

Трябва да стискаме зъби половин или една година, иначе държавата ще фалира. Това предупреди премиерът Бойко Борисов. Имаме два варианта в кризата. Единият е да издържим. Другият - да отпускаме въженцето, с което държим дефицита, и след 5-6 месеца да обедняваме тотално, да съборим борда и да станем като Гърция, каза вчера министър-председателят. И допълни: "Само че Гърция има много сериозно лоби по света, а ние - не. Затова трябва да издържим още няколко месеца". Пуснем ли фискалния резерв, ще се превърнем в руина. А аз искам да направя и магистралите, и всичко, което съм ви обещал, заяви Борисов.
Минути след като получи голямата награда на ин витро фондацията "Искам бебе", раздавана всяка година в навечерието на Благовещение, Борисов обяви и "благата вест" за приоритетите в антикризисния план на властта. Майките и пенсионерите са гарантирани, категоричен бе той. В ситуацията на тежка икономическа криза трябва да изберем кого да ощетим - майките, социално слабите и пенсионерите или администрацията, заяви Борисов.

Монитор

Дянков: излизаме от кризата

Рисковият индекс на България е на най-доброто си ниво от цели 18 месеца насам. А това е сигурна индикация, че стъпките на правителството за стабилизиране на икономиката работят и че страната вече излиза от кризата. Това обяви финансовият министър Симеон Дянков по време на вчерашния парламентарен контрол, позовавайки се на данни от средата на седмицата. Според него стабилизирането е трудно, но правителството при всички случаи ще съумее да го постигне. "Българската икономика плува в бурно море, но страната ни е остров на стабилност в региона", уверен е вицепремиерът, който напомни, че вместо да изплуват на повърхността, Гърция, Румъния и Латвия дори са потънали по-надълбоко. По думите на вицепремиера доказателство, че се вижда светлината в края на тунела са и показателите, според които е спряло свиването на вътрешното производство, както и че вече трети месец се наблюдава ръст на износа.

Труд

Бизнес и синдикати с 52 мерки антикриза

Минималната заплата да добие такива размери, че да гарантира пълната минимална пенсия за стаж и възраст. Държавата да започне незабавно възстановяването на ДДС и акцизи към фирмите. Да се въведе неплатен отпуск “по икономически причини”. До края на годината да спре всякакво повишение на цените на тока, парното, водата и други регулирани от държавата услуги и стоки с обществено значение. Това са част от антикризисните мерки на бизнеса и синдикатите (засега 52 на брой), които в понеделник ще се гледат в националния тристранен съвет. Работниците от закъсалите заради кризата фирми да ползват “специфичен отпуск по икономически причини”. Да се спре до края на т.г. увеличението на тока, парното, водата и цените на други стоки и услуги, които се регулират от държавата. Незабавно да започне възстановяването в законовия срок на ДДС и акцизите към фирмите. Това са само част от краткосрочните мерки (засега 52 на брой) за овладяване на финансово-икономическата криза. Подготвени са от експерти на 6-те национално представителни работодателски организации и двата синдиката. Ще бъдат отново дискутирани днес и се очаква някои да претърпят корекции, други да отпаднат или да се появят нови. Окончателният им вариант в неделя ще бъде представен на финансовия министър Симеон Дянков на среща в централата на КНСБ. “Спасителният пояс”, изработен от бизнеса и синдикатите, няма нищо общо с печално известния първоначален вариант на експерти с 28 “антикризисни мерки”.

24 часа

256 000 лв. глоба заради спрян ток

Комисията за защита на конкуренцията глоби ЕVN с 256 024,50 лв. заради злоупотреба с господстващо положение. Компанията, която отговаря за Югоизточна България, оставила без ток имот на фирма заради дълг на наемател. Той имал договор с енергото и натрупал сметки за над 10 хиляди лева. След като напуснал обекта, от EVN спрели снабдяването и отказали да го възстановят, докато собственикът не плати задължението. Според КЗК така енергото е наложило нелоялни условия, а за EVN санкцията е неоснователна.

Стандарт

ЧЕЗ се изнася от България

ЧЕЗ се изнася от България, научи "Стандарт". Чешкият собственик на Енергото в Западна България и на ТЕЦ "Варна" преговаря да продаде бизнеса си у нас, съобщиха източници на вестника от централата. Това беше потвърдено и от работещи в столичното Енерго. Причината е, че компанията има проблеми с собствеността си у нас. ТЕЦ "Варна" е закъсала финансово. Техниката им е много остаряла. А дългоочакваната инвестиция за газифициране на блоковете там така и не се състоя. С Енергото в София пък проблемите започнаха с отпора срещу тримесечното отчитане на тока, което бе отменено то съда. ЧЕЗ така и не направи необходимите инвестиции, за да намали загубите по мрежата.

Монитор

Обмислят строеж на още 2 блока в АЕЦ “Козлодуй”

Възнамеряваме "да дадем зелена светлина" на потенциалните инвеститори за изграждането на нови блокове върху площадката на АЕЦ "Козлодуй". Това обяви вчера от парламентарната трибуна министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Той отговори на депутатски въпрос за бъдещето на българската ядрена енергетика. В момента съществуват благоприятни технически предпоставки и заявен интерес за 6-и и 7-и блок на Първа атомна, стана ясно от думите на министъра. Кабинетът има намерение да започне проучване и процедури за разширяване на мощностите на АЕЦ "Козлодуй". Този проект, както и "Белене" ще зависят от инвеститорите, нямаме никакви намерения да ангажираме държавата като гарант или източник на ресурс, уточни енергийният министър. Двата проекта може да се развиват едновременно и независимо един от друг. Ако липсваше мощност за покриване на вътрешното потребление и ДКЕВР беше обявила конкурс, двете потенциални мощности щяха да са конкуренти, но случаят не е такъв, уточни Трайков.