"24 часа"

България да въведе фискален борд, който да не позволява на кабинета "да развързва кесията за щяло и нещяло". Разговор по темата се провел в парламента между финансовия министър Симеон Дянков, лидера на сините Мартин Димитров и експерти, съобщава вестникът. Запознати твърдят, че сините, които не подкрепиха бюджета, пробвали да коригират политиката на ГЕРБ. Те били силно притеснени от залагането на увеличаващи се разходи при силно намаляващи приходи. Втората им тревога идвала от рязкото увеличаване на задлъжнялостта. Идеята за фискален борд бе лансирана наскоро от икономисти и финансисти. Той се въвежда със закон. Според него кабинетът трябва да харчи по-малко или толкова, колкото е събрал. Само по изключение, при криза или природно бедствие, парламентът можел да разреши еднократен дефицит до 3% от БВП, предложили на Дянков сините.


"Капитал"

"Път с предимство" или как още повече да намалеят жертвите от катастрофи по българските пътища е темата на броя на изданието. Вестникът констатира, че през 2012 г. скоростно отиване и връщане до морето може да ви струва 3000 лв без цената на горивото и магистралните такси. Сметката е проста - карате с превишена скорост от 170 км/ч и камерите ви засичат пет пъти на опиване и още толкова на връщане, или общо 10 глоби по 300 лв. Според изданието откакто е риет през 1999 г. Законът за движение по пътищата е променян 34 пъти като някои наказания в него са абсурдно тежки, а други - твърде леки.

"Бааавно оттлакване". Българската икономика започна да расте, но пътят към новата реалност ще е труден. Това е констатацията на вестника по повод данните на НСИ за ръст на БВП. Сигурни сигнали, че кризата е свършила обаче няма.



"Сега"

констатира: Пенсиите замръзват поне до 2017 г. Полицаите поискаха да не им увеличават стажа като на другите граждани. Безпрецедентното "вледеняване" на пенсиите от ГЕРБ ще е до 2017 г.

Същият вестник в каноните на диалектиката анализира защо повечето богаташи у нас са бедни хора с много пари и как богатството тук - в България - най-често създава непривлекателна среда - архитектурна, музикална, политическа и дори спортна. Урбанистичният облик на демократичния преход е отблъскващ. Достатъчно е човек да се разходи в околностите на София и в квартали като "Лозенец", "Манастирски ливади" или "Студентски град", за да види едно истерично, грозно и на моменти дори налудничаво застрояване. Брутална безцеремонност, явно след мутрите е дошло времето на строителните талибани. Процесът вече си има и име - "лозенизация". Думата означава безразборно дивашко застрояване на най-хубавите квартали, така че да заприличат на нещо като бидонвили, но вместо от тенекии и кашони, изпълнени от бетон и увеличени в мащаб. И всичко това е законно в огромната си част. Може да е грозно, отблъскващо и да изглежда неморално, но е законно. Проблемът е, че е законно, е тъжният извод на анализа.

 

"Стандарт"

"Плащаме тока с кредитна карта". Сметките за ток, парно, вода, телефон и кабелна телевизия ще могат да се пращат с кредитна карта или в брой в пощите. Там ще се купуват и билети за влак, самолет и автобус. От 2011 г. това ще бъде факт благодарение на новия софтуер, който компанията разработва.

 

"Банкер"

"Иде ли ведомствено здравеопазване", пита изданието на първа страница. Според вестника новият здравен министър д-р Стефан Константинов няма собствени идеи, а "високо е вдигнал платната на поверения му потъващ кораб, за да отплава в правилната посока".

 

"Дума"

Кабинетът демонтира социалната държава, казва за изданието Драгомир Стойнев, председател на Комисията по труда и социалната политика в 41-то НС. Пропастта между доходите и жизненото равнище на българските и средноевропейските граждани се увеличава, казва депутатът от "Коалиция за България". Системата за социална сигурност трябва да гарантира защита на хората срещу социалните рискове, да им осигури заместващ доход, ако те се разболеят или претърпят трудова злополука, ако станат инвалиди, ако останат без работа, когато жените стават майки, когато хората остареят. А проектозаконът за бюджет на ДОО за 2011 г. изцяло пренебрегва тези цели.