Дневник

„Анализатори: Кризата обърна представите за акции убежища”

Акции, депозити, взаимни фондове? Въпросът къде да инвестираме по време на финансова криза става все по-актуален. Финансовите специалисти препоръчват различни възможности, но като цяло се очертават два варианта - срочни депозити за по-кратки периоди и покупка на акции за тези, които имат търпение да изчакат няколко години и, разбира се, да затворят парите си за по-дълго време. Въпреки че при сегашната криза няма компании, които да не са засегнати, според специалистите все пак има сектори, в които може да се инвестира с очакването, че те ще спечелят в дългосрочен аспект. Сегашната криза обаче е малко по-различна от останалите, единодушни са анализаторите. От една страна, тя засяга банки, индустрия, имоти, а, от друга - спадът е изключително силен за разлика от кризите от Голямата депресия насам. Според Николай Грънчаров, финансов анализатор от "Сомони файненшъл брокеридж", златото може да се посочи като продукт на сигурност в такива моменти. Перспективни сектори по време на криза могат да бъдат класическите като фармацевтични компании, тъй като за тяхната продукция винаги има търсене, смята Цветослав Цачев, анализатор от "Елана". Друг вариант са производителите на основни потребителски стоки, най-вече такива за бита и акциите на големи търговски вериги от типа "дискаунт". В България обаче тези сектори са много слабо представени на борсата, а търговски вериги изобщо няма листвани на Българската фондова борса.

„Еврохолд ще регистрира лизингов подхолдинг в Холандия”

Еврохолд България ще обедини лизинговия си бизнес на Балканите в специално създадено за целта дъщерно дружество с името "Евролийз холдинг", което ще бъде регистрирано в Холандия. Това ще предложи на акционерите мажоритарният собственик в компанията - "Старком холдинг", на извънaредното общо събрание на дружеството на 27 октомври тази година, стана ясно от съобщение в x3news.com. Предложението е заложено в допълнително внесени точки от дневния ред на събранието. Прехвърлянето на лизинговия бизнес на "Еврохолд" в холандското дружество ще стане чрез непарична вноска (апорт) на притежаваните от българската компания акции от капитала на трите клона на подразделението й в този сектор - "Евролийз ауто", в София, Скопие и Букурещ. Общата пазарна стойност на книжата, които "Еврохолд" притежава в тези три дружества, е над 25 млн. лв. Една от основните цели на проекта е да улесни финансирането на лизинговата дейност на българския холдинг, пише в мотивирания доклад на управителния съвет на дружеството. Международните капиталови пазари са единственият вариант за набиране на дългосрочен финансов ресурс, защото местните банки не могат да осигурят приемлива цена и обем на привлечения ресурс, пише още в доклада.

Монитор

„Обмислят премахване на данъка върху дивидента”

В последната година на мандата управляващите обмислят да направят нов подарък на най-заможните българи, като премахнат данък дивидент, известен като данъка на богатите. Единственото, което може да ги спре, са предстоящите избори. Премахването на данък дивидент е откровено дясна идея, която няма никак да се хареса на електората на социалистите. В момента налогът е 5%, след като беше намален преди две години от 7 на сто. Още тогава се обсъждаше той да бъде тотално премахнат, но това не стана. Идеята сега набира нова скорост заради финансовата криза, като се изтъква доводът, че така ще задържим инвеститорите в България. Ако данък дивидент падне, богатите, които имат дялове във фирми или имат излишни пари, които са вложили в акции, на практика ще бъдат освободени от облагане. Единствената тежест, която ще понасят, и то косвено, е облагането с 10% на печалбата на дружествата, в които участват. В момента от данък дивидент са освободени само фирмите на борсата.

„Финансовата криза повлича надолу и туризма”

Световната финансова криза неминуемо ще се отрази и на туризма у нас и засега последствията са непредвидими. Това заяви председателят на Държавната агенция по туризъм (ДАТ) Анелия Крушкова на официалното откриване на първата регионална туристическа организация у нас "Софийски туристически район". Тъй като този бизнес е 99% частен, само от предприемчивостта на сектора зависи дали страната ни ще успее да извлече дивиденти и ще изготви правилна маркетингова стратегия, или разнобоят между заетите в сектора допълнително ще подсили ефекта от глобалната икономическа криза, добави Крушкова. Според председателя на ДАТ ще рязко ще бъдат ограничени кредитите, които се отпускат за строителство на туристически обекти. Ще бъде свито банковото финансиране за разширение на сега съществуващата база, дори да се отнася за ремонти или за изграждане на атракциони. В много региони на страната строителството е достигнало своя абсолютен пик и е ясно, че много от хотелите не успяват да запълнят своята база. Затова по време на кризата е важно бъдат приложени ефективни маркетингови стратегии, поясни Анелия Крушкова. Нашият основен пазар е от ЕС, а най-сериозен ръст за идната година ще очакваме от Централна Европа.

Стандарт

„Богаташи разделят влогове между банките”

Граждани, които държат големи суми в банките, масово разделят парите си в няколко трезора. Това научи "Стандарт" от няколко родни кредитни институции. Причината за спешните операции е, че според Закона за гарантиране на влоговете в банките 100-процентова защита има само за депозити до 40 хил. лева (20 хил. евро). Затова хора, които имат например депозит от 60 хил. евро в една банка, прехвърлят част от парите си в други две. Така те имат три депозита по 20 хил. евро в три различни трезора. Това беше най-популярната операция в последните две-три седмици, твърдят родни банкери. Не мога да отрека, че прехвърлянето на пари от големите депозити беше много често явление до миналата седмица, потвърди главният изпълнителен директор на СИБанк Петър Андронов. Но веднага след решението на правителството за вдигане на гарантираната сума на 100 хил. лв. нещата се промениха, допълни той. Само в отделни случаи най-недоверчиви граждани се страхуват за парите си и ги държат на малки сметки, констатира шефът на СИБанк. Прехвърлянето на пари от банка в банка не намалява в крайна сметка депозитите, само ги разпределя в различни трезори. Според данните на БНБ през август 2008 г. вложенията на гражданите си остават най-големият ресурсен източник за кредитните институции - 36% от всички привлечени средства в банковата система. Промяната в Закона за гарантиране на влоговете ще бъде само в смяната на числото 40 000 лв. със 100 000 и нейн вносител ще е Министерски съвет, каза за "Стандарт" подуправителят на БНБ Румен Симеонов.

Труд

„Световните борси се съвземат„

Първи признаци за съвземане настъпиха вчера на световните пазари. Европейските фондови борси регистрираха над 5% ръст на основните си индекси. Преди това рязък подем имаше и на азиатските пазари. Българската фондова борса също отчете повишение на индексите. Това е глобалният резултат от кризисните мерки за стотици милиарди долари, които правителствата по света приемат, за да възстановят доверието в банковата система. Лидерите на 15-те страни от еврозоната съгласуваха в Париж план за противодействие на финансовата криза чрез предоставяне на гаранции за банките.

„Булбанк сваля таксите по малки кредити”

УниКредит Булбанк намали лихвата по потребителските си заеми, известни като “Мини кредит”. Оскъпяването по тях ще бъде 12,5% върху получаваната сума, вместо досегашните 16%, съобщиха от трезора. Предимството на този вид борчове е, че са своеобразна застраховка срещу променящите си лихви. При него клиентът плаща всички лихви, такси и комисиони в началото и изплаща само главницата на 12 равни вноски от момента на изтеглянето му. Парите може да се вземат и от заема. “Мини кредит” се отпуска в три размера - 1000, 2000 или 3000 лева, като и трите възможни суми се дават за срок от една година.

Пари

„Силни разпродажби на сините чипове от началото на месеца”

Борсовата криза, която достигна връхната си точка през първата десетдневка на октомври, доведе до невиждани разпродажби за сините чипове. За периода SOFIX загуби 26.1%, а 12 от общо включените в индекса 20 дружества успяха да реализират по-малък спад на акциите си. Най-малките спадове за периода отчетоха Оловно цинков комплекс и М+С Хидравлик. Техните пазарни оценки се понижиха съответно с 6.9 и 8.7%, като двете компании бяха единствените в базата на SOFIX,които регистрираха едноцифрни спадове. В условията на мечи пазар логично най-разпродавани стават книжата на големите и високоликвидни компании. Най-засегната се оказа БАКБ, която изтри 48.6% от капитализацията си, а новият син чип Енемона я последва със загуба от 35.5%.