Труд

“Кремиковци” минава на режим “стоп машини”

“Положението в “Кремиковци” е супертежко. Около 18 ч днес (вчера - б.р.) ще бъде дадена заповед за изваждане на 1-ва и 3-та доменна пещ от технологичен режим на работа, т.е. за спирането им. Втора е спряна преди време”, съобщи вчера в 16 ч Васил Яначков, председател на синдикат “Металици” към КНСБ. Ако се окажело, че от Бургас все пак ще тръгнат въглища, процесът на спирането можел да се отложи, но това едва ли щяло да се случи. Спази ли се редът за изключване на мощностите, ще има някакъв шанс поне първа доменна пещ да заработи след време. За трета обаче това вероятно ще е краят, защото състоянието й е лошо, твърди Яначков, който е инженер-металург. За да не станат аварии, “Булгаргаз” подава по 20 000 куб. м гориво на час. Според специалистите обаче това е крайно недостатъчно за натоварване на коксовите батерии, които захранват пещите. Затова от “Кремиковци” са помолили за 30 000 куб. м. Откакто “Ворскла стийл” едностранно прекрати договора си за ишлеме, комбинатът не плаща горивото и “Булгаргаз” поиска с писмо дружеството да изпрати график за поетапно спиране на доставките до 1 ноември. Поради липса на въглища е удължено и времето за коксуването. Нормално то е 18 часа, а сега се извършва за 60 ч. “Кремиковци” не произвежда нищо, но загубите, които трупа, са около 1,5 млн. лв. на ден. Кредитната задлъжнялост е 2,3 млрд. лева.

Новинар

„Борсите и еврото се сринаха”

Българската фондова борса (БФБ) се срина отново вчера, след като основният й индекс SOFIX се доближи до стойност от 500 пункта. Акциите на повечето компании, които се търгуват на БФБ, поевтиняха значително. С близо 4 процента паднаха индексите и на германската, лондонската и парижката борси. Световната финансова криза продължи да оказва негативно влияние на пазарите в ЕС. Еврото поевтиня спрямо долара и стигна до 1,26. Дилъри вече не изключват възможността европейската валута да се срине до ниво 1,21. Цената на петрола падна до 61,87 долара за барел, а сортът Брент поевтиня до 58,15 долара. Причината за това са поскъпващият долар и все по-голямото намаление на потреблението.

Монитор

„В Европа цените падат, у нас не мърдат”

Докато цените на черната и бялата техника  в Европа падат заради финансовата криза, у нас те не мърдат, показа проверка на "Монитор". Бяла и черна техника на по-ниски цени ще има чак по време на коледните намаления. Преди това няма да станат драстични поскъпвания, но не се и очакват поевтинявания, подобни на тези в други страни от Евросъюза. Намаленията по Коледа традиционно вървят в рамките на 10 на сто от обичайната цена, каза за "Монитор" Стилиян Станев, председател на Асоциацията на търговците и вносителите на домакински електроуреди и аудиовизуални средства (АТЕА).

Сега

„Самолетните билети поевтиняват заради петрола”

Цените на самолетните билети ще поевтинеят през следващите дни заради ниската цена на петрола. Големите авиокомпании вече започнаха да премахват свръхтаксите за гориво, които добавиха към цената на билетите през 2006 г. заради главоломното поскъпване на петрола. Сега петролът е на нивата си отпреди 3 години, като вчера бе отбелязан поредният рекорд - цената падна под 60 долара на барел от 147 долара преди месеци. "Бритиш Еъруейз" са премахнали таксите в края на миналата седмица и това е довело до поевтиняване с 6 до 13 британски лири на билет. "Австрийските авиолинии" възнамеряват да направят това в края на седмицата, като според представителя им за региона Камен Кичев това ще поевтини билетите с до 5%. Съизпълнителният директор на "България Ер" Христо Тодоров заяви, че националният авиопревозвач също преразглежда в момента тарифите си.

Дневник

„Банките увеличават и таксите”

Наред с повишаването на лихвите по кредити и депозити банките променят и таксите на клиентите, свързани с разходите по обслужването им. През последните месеци банките променят или размера на таксите, или начина им на изчисление. Една от промените е например преминаването на годишната такса за управление на кредита в месечна. Това е съпроводено и с увеличение на самата такса в крайна сметка. Ако за един ипотечен заем тя е била 0.3% годишно, а след това е променена на 0.04% месечно, излиза, че размерът на нововъведената такса е по-голям сумарно. За дванадесет месеца по жилищен ипотечен кредит от 50 хил. лв., какъвто е средният размер на този тип заеми у нас, при такса 0.04%, платима месечно, кредитополучателят отделя общо 240 лв. за една година. При 0.3% тази сума е 150 лв. С намаляване на главницата намалява и сумата на тази такса, тъй като тя обичайно е върху остатъка от главницата. Според експерти промяната в таксата от годишна на месечна се прави с цел по-лесно изчисление и освен това така кредитополучателят не усеща еднократно натоварването, а то е "разхвърляно" на по-малки вноски през цялата година. Други банки просто увеличават таксата с определени процентни пунктове. През септември такова увеличение с 5 процентни пункта на таксата за управление на кредита по информация на финансовия сайт "Моите пари" е предприела Райфайзенбанк.

Стандарт

„Спряха евтината застраховка за коли”

Застрахователите сложиха край на схемата за продажба на евтина "Гражданска отговорност" месец-два преди Коледа. Става въпрос за прилагания в предишни години от компаниите метод за продажба на евтини полици, които влизат в сила от 1 януари, а са сключени месец-два по-рано. Така шофьорите спестяваха доста пари, като си правеха новогодишен подарък - застраховка на колата на старите цени, преди традиционното поскъпване в края на ноември и декември. Но от тази година схемата вече не се прилага. Отлично информирани източници заявиха пред "Стандарт", че самите застрахователи са се отказали от нея. Дори има компании, които в момента анулират такива полици, сключени от застрахователни брокери или агенти през последните няколко дни на старите цени, но с начална дата 1 януари 2009 г. Причината за рязката промяна на стратегията на компаниите най-вероятно се крие в сериозните проблеми, които налегнаха родните застрахователи през тази година, коментираха експерти. След приемането ни в ЕС родните джигити направиха маса поразии по европейските пътища, за които българските застрахователи плащат доста по-сериозни суми от тези, които се изплащат у нас за аналогични инциденти.

Стандарт

„Биогоривото с акциз като ракия”

Производителите на биогорива у нас вече ще плащат акциз, оплакаха се вчера в открито писмо от Националната асоциация по биогорива в България. Според тях до октомври Агенция "Митници" не е събирала налог върху тяхната продукция. Въпреки че в Закона за акцизите и данъчните складове няма промяна, агенцията е започнала да събира акциз от лицензираните производители на биогорива. За биодизела налогът е 600 лв. на 1000 литра, колкото се плаща за газьола. С 1100 лв. за 1000 литра пък се облага биоетанолът - заместителят на бензина. Това е размерът на акциза за етиловия спирт или за обикновения алкохол - ракия, водка и уиски. Основание за начисляването на акциз е липсата на задължителната нотификация от Европейската комисия за прилагане на нулева ставка за биогоривата. В началото на годината бяха въведени нулевите акцизи за биогоривата. Но по-късно е приета директива на ЕС, според която тези нулеви ставки може да се прилагат само след предварително одобрение. Срокът за отговор от ЕК на такова искане е минимум 18 месеца. За този проблем председателят на асоциацията Димитър Замфиров алармира още преди 2 седмици по време на националната конференция за проблемите и бъдещето на биогоривата у нас. При това положение производителите възнамеряват да предприемат всички законови мерки за решаване на проблема и търсене на отговорност за неправомерното приложение на Закона за акцизите и данъчните складове, обявиха от асоциацията.

24 часа

Без визи за САЩ до месеци?

България и още няколко страни от ЕС ще бъдат приети в програмата за безвизови пътувания до САЩ "през идните няколко месеца". Това е заявил американският министър на вътрешната сигурност Майкър Чертоф, цитиран от британския в. "Файненшъл таймс". Програмата, в която засега участват 27 страни главно от ЕС, позволява на техните граждани да пътуват до САЩ като туристи без визи, като могат да останат там до 90 дни. На влизане в страната те трябва да попълнят формуляр с персонални данни като трите си имена, номер на паспорта и дата на раждане. Чертоф изрази изненада от съпротивата на Европа за нововъведенията в програмата, според които се изискват такива лични данни. От януари пътуващите за САЩ без визи ще трябва да се регистрират по интернет най-малко 72 часа преди да тръгнат. Другите страни, които ще бъдат включени заедно с България, са Кипър, Гърция, Малта, Полша и Румъния.