Вестник Дневник

"Компаниите на БЕХ отиват на борсата"

Българската фондова борса може да види съживяване, невиждано от листването на БТК през 2005 г., ако заявените от вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков планове да пусне дял на нея от Българския енергиен холдинг (БЕХ) или от дъщерните му дружества се реализират.

Правителство вероятно ще закрие БЕХ и вместо него ще листне по 15% от дъщерните му компании като Националната електрическа компания (НЕК), "Булгаргаз" и АЕЦ "Козлодуй", каза Дянков пред Би Ти Ви в понеделник. По думите му листването на отделните дружества вече е по-интересно от листването на самия холдинг, защото те имат по-добра финансова отчетност, докато БЕХ публикува годишния си отчет за 2008 г. едва преди около месец. В средата на август пък представи извадка и от резултатите си за полугодието на 2009 г.

"Годишният ръст на фирмените кредити падна под 10%"

Темпът на нарастване на кредитите продължава да намалява, но все пак кредитирането в България се представя доста по-добре от това в еврозоната, показват данните на БНБ за баланса на банковата система към края на юли 2009 г. Годишният прираст на заемите за предприятия падна по десет процента, като към края на миналия месец е 7%. За една година портфейлът от кредити за корпоративния сектор се е увеличил с 2.078 млрд. лв., достигайки 32.204 млрд. лв.

През юли заемите за домакинствата се увеличават с 11.2%, или с 1.8 млрд. лв., като достигат 17.8 млрд. лв. (виж графиката). За сравнение, в еврозоната през изминалия месец нарастването на кредитите е било символично, като годишният растеж е близко до нулата - едва 0.6% на годишна база по данни на Европейската централна банка. Ръстът за юни там е бил 1.5%, а за май - 1.8%. Общият размер на кредитите за предприятия и граждани у нас е 50 млрд. лв.

"Заложните къщи вече не могат да приемат немаркирано злато"

Забраната за приемане на немаркирано злато (без държавна марка, титър) като обезпечение от заложните къщи при отпускане на паричен заем от тях създава проблем в дейността им, тъй като в практиката златото основно е немаркирано. Това стана ясно от изявление на ръководството на Асоциацията на заложните къщи (АЗК). Около 80% от залаганите вещи са злато, каза Йордан Кондов, член на управата на асоциацията. Има противоречие между наредбата за дейността на заложните къщи, която е в сила от края на февруари тази година с 6-месечен гратисен период, който изтече, и разпоредбите на

Вестник Пари

"Сделки с акции и имоти спасиха морските курорти"

Общите приходи от дейността на морските курорти, качени за търговия на Българска фондова борса, за първите 6 месеца на годината са се повишили с 1.28% до 67.4 млн. лв. Това показват консолидираните отчеи на Албена АД, Златни пясъци АД, Св.св.Константин и Елена АД, Слънчев бряг АД и Сбънчев ден АД. Изчисленията показват обаче, че единствено Св. св. Константин и Елена АД и Албена АД са допринесли за общите постъпления в сектора. И при двете дружества увеличението в приходната част не идва от продажба на туристически услуги. Оборотът на Албена АД към 30 юни достига 38.8 млн. лв., което е ръст с 2.3% спрямо същия период на миналата година. Скокът идва от страхотния ръст от 773 пъти на положителните разлики от операции с финансови инструменти до 17 млн. лв. Сумата беше набрана при продажбата на притежаваните от Албена АД 2 224 335 акции от капитала на Албена Инвест Холдинг АД. Във връзка с финансовата криза очакванията са за около 17% по-малко нощувки през сезон 2009 спрямо сезон 2008, прогнозират от дружеството. С 40% до близо 15 млн. лв. са се повишили приходите на Св.св. Константин и Елена АД. Голямата разлика идва не от туристи, а от увеличените десетократно приходи от продажби на продукция до 5.3 млн. лв. От компанията обясняват, че през тази година са отчели голям ръст при продажбата на нови апартаменти.

Вестник Сега

"До 4-5 месеца жилищният пазар ще достигне дъното"

Дъното на пазара на жилищата ще бъде достигнато до 4-5 месеца, прогнозираха от сайта topimoti.bg. През това време цените на апартаментите ще продължат да падат, но по-умерено. Прогнозата е направена въз основа на понижението на офертните цени на имотите от април до края на август.

Така например апартаментите в София през май са поевтинели близо с 3% спрямо предходния месец. Понижението на цените през юни спрямо май е 1.9%, а през юли е 1.6%. Понижението на цените на жилищата през август спрямо предходния месец обаче е едва 0.6%. Според данни от сайта такава тенденция има и в Бургас, Варна и Пловдив. По принцип летните месеци са традиционно слаби за имотния пазар заради отпуските.