Вестник Дневник

"Пенсионните фондове си върнаха положителните резултати за 2009 г."

Всички пенсионни фондове завършват 2009 г. с положителна доходност, показва справка в стойността на дяловете им. Към края на декември най-масовите от тях – универсалните, имат средно 8% доходност от инвестиране на активите си, с което се компенсират част от натрупаните отрицателни резултати за 2008 г. Тогава средната им загуба беше около 20% при плюс от над 15% за 2007 г.

Обичайно с най-висок резултат сред универсалните схеми са тези, които инвестират голяма част от активите си в акции и дялове на взаимни фондове, докато фондовете с повече държавни ценни книжа, облигации и депозити в портфейлите имат и по-ниска доходност. Те обаче бяха и сред най-малко изгубилите по време на борсовите спадове.

"Мобилните оператори "изгубиха" 22% от абонатите си заради задължителната регистрация"

Близо 22% от абонатите си "изгубиха" общо трите мобилни оператора в резултат на задължителната регистрация на предплатените SIM карти, показват резултатите към 4 януари. Резултатът ще е по-нисък в края на месеца, когато изтича крайният срок за това.

"Домакинствата не са готови да плащат за екоенергията"

Само 13% от домакинствата в България са готови да заплатят разходите за производство на екоенергия, сочи изследване на Центъра за изследване на демокрацията, направено през ноември миналата година във връзка с конференцията в Копенхаген. Проучването сочи, че 82.5% от анкетираните биха понесли "козметична промяна", свързана с повишение на сметките за енергия с до 10%. Домакинствата с ниски доходи поддържат евтината, но "мръсна енергия", каквито се дървата.

"Изследването показва, че устойчивото развитие чрез възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) не е подкрепено от потребителите и са необходими икономически стимули и кампании, които да активират гражданите и бизнеса. Необходимо е българското правителство внимателно да балансира между новите инвестиции и ефекта от покачването на цените върху социално и енергийно слабите", се посочва в съобщението на Центъра за изследване на демокрацията.

Вестник Пари

"Купувачът ще е цар на пазара на недвижими имоти и през 2010 година"

2009 е годината на купувача на имоти, твърдят от месеци насам брокери. Постепенно тя стана  игодината на наемателя, който е все по-ухажван от собствениците на офиси и търговски центрове. Жилищния пазар е най-големият и най-атрактивният дори и в кризата. Някои агенции очакват динамиката на пазара да се възстанови през април. Цените на жилищата се очаква да падат до лятото. Междувременно се очаква на пазара да излязат 700 000 кв. м. бизнес площи.

Вестник Труд

"Мамят клиенти с вили фантоми"

В Комисията за защита на потребителите (КЗП) са постъпили жалби от граждани срещу лица, предлагащи вили фантоми за посрещане на новогодишните празници. Част от менте обявите били за несъществуваща къща - вила “Ана” в село Чифлик, Троянско, и са публикувани на сайтовете bezplatno.net и topobiavi.com.

КЗП започна проверка по случая, съобщи шефът на комисията Дамян Лазаров. Той призова потребителите да бъдат внимателни при резервации чрез интернет. Дали един туроператор работи легитимно може да се провери в публичния регистър на сайта на бившата агенция по туризъм.

Вестник Сега

"Македония дава по 45 евро за всеки чужд турист"

Македонското правителство ще субсидира туроператорите, които доведат в страната чуждестранни туристи, съобщи сайтът на местната телевизия А1. Програмата започва от 1 януари 2010 г. и чрез нея туроператорите ще получават между 10 и 45 евро за всеки привлечен посетител от друга страна. За целта от македонския бюджет са заделени 24 млн. динара, съобщи министърът на икономиката Фатмир Бесими.

Размерът на субсидията, която ще получават туроператорите, зависи от държавата, от която идват туристите, и от използвания транспорт. Най-малко пари се дават за туристи от България, Албания, Гърция, Сърбия, Черна гора и Босна и Херцеговина, които идват с автобус. За тях всеки туроператор ще получи по 10 евро на човек. Ако туристите идват от Турция, Румъния, Словения и Хърватия, субсидията е 15 евро. Сумата, предвидена за туристи от други държави, използвали автобус, е 20 евро.

"Големи български фирми искат да строят завода за боклук в София"

Едни от най-големите строителни фирми у нас кандидатстват за една от най-големите обществени поръчки за 2010 г. - строителството на завода за боклук в столицата. Нито една от тях няма опит в подобен проект, но кандидатстват с консорциуми или подходящи за условията на конкурса подизпълнители.

Контролираният от Васил Божков холдинг "Пътища" е сред 9-те фирми и консорциуми, подали оферти за изграждането на съоръженията. По прогнозни оценки победителят в състезанието ще получи 229 млн. лв. за изпълнението на договора. В момента Божков прави уличните ремонти и поставя пътните знаци на столицата.