Вестник Дневник

"Газът поскъпва с близо 25%, парното - с над 11% от юли"

Природният газ ще поскъпне с 24.63% от 1 юли. Това реши вчера на закрито заседание Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) след повече от два месеца изчисления и въпреки предупрежденията на бизнеса и синдикатите, че подобен ценови шок ще е смазващ за индустрията и домакинствата.

Увеличението е спрямо сега действащата цена на синьото гориво от 435.30 лв. за хиляда кубически метра и така през третото тримесечие на 2010 г. цената става 542.50 лв.

Основните опасения на работодателите са, че оскъпяването на продукцията ще е толкова голямо, че ще направи българския бизнес неконкурентоспособен, ще доведе до съкращения на персонал и голяма инфлация.

"Фирма, близка до Химимпорт, купи Синергон асет мениджмънт"

Фирма, близка до Химимпорт, е купила управляващо дружество Синергон асет мениджмънт. Това става ясно от регистъра на Комисията за финансов надзор и съобщение за смяна в ръководството на компанията.

Според публичния регистър на регулатора Финанс консултинг ЕАД е новият мажоритарен акционер в Синергон асет мениджмънт с 82% от капитала. Учредители и собственици досега бяха бившият приватизационен фонд Синергон холдинг (90% от капитала) и бившият изпълнителен директор на Българската фондова борса Бистра Илкова (10% от капитала).

Илкова потвърди за сделката, като каза, че дружеството има нова собственост на 100% и остатъчния дял до 82% се държи от по-малки акционери, които не назова. Тя не разкри и цената на сделката, като я мотивира с конюнктурата на пазара в момента.

"Комисията за потребителите с иск срещу Уникредит Булбанк"

Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще заведе колективен иск срещу Уникредит Булбанк заради вдигане на лихвите по някои кредити по вече сключени договори. Това съобщиха от ведомството. Решението на КЗП е в резултат на жалби срещу "Уникредит" от техни клиенти.

"Целта на колективния иск е да се обявят за нищожни някои от клаузите, които са във вреда на интересите на потребителя", заяви Огнян Варадинов, член на КЗП.

Става въпрос за договори, в които не е предвидена възможността при значително увеличение на лихвите клиентът да се откаже от него или такива, в които има твърде големи неустойки при отказ, поясни той. "Няма клаузи в договорите за кредит, които да противоречат на закона", коментираха от Уникредит Булбанк и допълниха: "Окончателната преценка е на съда, а там банката ще докаже, че обвиненията са неоснователни."

Вестник Пари

"Над 6% от емитираните облигации са проблемни"

Номиналът на дълговите емисии, които са предоговорени, се увеличи до 60.5 млн. лв. Към вчерашна дата на капиталовия ни пазар са листвани облигации с номинал 994.8 млн. лв. Общо 60.5  млн. лв. от тях формират 7 дружества., чиито облигации могат да се класират в графата проблемни. Мениджърите на пенсионните компании прогнозираха, че в края на годината ще видим  още фирми, които ще изпитат проблеми с плащанията по дълговите си книжа. Дружествата за допълнително пенсионно осигуряване са сред най-големите държатели на корпоративни облигации. При искане за разсрочване се повишава рискът, следователно доходността трябва да расте, като искаме и по-голяма обезпечение, коментира Даниела Петкова от ПОК Доверие.

Вестник Сега

"Брюксел ще спира еврофондове при бюджетен дефицит над 3%"

Брюксел може да спира временно достъпа до еврофондове на държавите членки с лоша бюджетна политика. Това гласи предложение на Европейската комисия, което се очаква да бъде представено публично в сряда, съобщи EU Observer. Мярката е част от опитите на ЕС да въведе по-строги санкции за нарушаване на изискванията на т. нар. Пакт за стабилност и растеж.

Според европравилата бюджетният дефицит на страните членки не трябва да надвишава 3% от БВП, а държавният дълг трябва да е под 60% от БВП. През 2009 г. България например има дефицит от 3.9% за 2009 г., което значи, че ако новите правила се приложат, страната временно няма да има достъп до милиардите от ЕС.

Идеята на институцията, оглавявана от Жозе-Мануел Барозу, е да бъдат блокирани и земеделските плащания, което се очаква да предизвика най-големи спорове между европейските политици. Ако мярката се приеме в този вид, тя ще засегне дори Франция и Германия, които също нарушиха строгите фискални правила.

Вестник Класа

"Кризата сви оборотите на 86% от компаниите у нас"

Само за 8 месеца компаниите, които отчитат спад в оборота си, са се увеличили с една четвърт – от 68% на 86%, показа проучване на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ) и БСК сред 580 мениджъри на фирми и предприятия от всички браншове. Събраните през май и юни тази година данни бяха представени от директора на НЦИОМ Лидия Йорданова в парламента на кръгла маса за взаимодействието между депутатите и бизнеса.

Една трета от фирмите определят състоянието си като лошо. Една четвърт от мениджърите посочват, че фирмата им работи в устойчива бизнес среда, а най-много – 43%, определят ситуацията на фирмата си като задоволителна, но при трудни условия.

„Два пъти и половина намалява делът на фирмите, които могат да кажат за себе си, че се развиват и просперират. Най-много негативи през 2010 г. търпят компаниите, заети в строителството, транспорта, леката промишленост, услугите и търговията“, посочи Лидия Йорданова.

Вестник 24 часа

"Наемателите влизат в регистър"

До 30 юни всички домоуправители трябва да подадат документи за вписване в публичния регистър на сградите или отделните входове в режим на етажна собственост. Т.нар. домова книга трябва да бъде предадена в общината.

Според закона за етажната собственост първоначалният срок беше 30 ноември 2009 г. След като депутатите се убедиха, че е прекалено кратък, го удължиха до 1 февруари 2010 г. Това също не помогна и последва нова промяна - до 30 юни.

В закона е предвидено, че собствениците и наемателите вписват само имената си в домовата книга 15 дни след нанасяне. Достъп до книгата ще имат полицията, регионалното министерство, общината, ветеринарната служба, управителите и контрольорите. Информацията за живеещите ще се подава в кметството и ще се вписва в публичен регистър. Всяко животно, което се разхожда, ще се вписва и таксува като обитател. 5 пъти повече ще е таксата за фирми, магазини, ресторанти и други нежилищни помещения. Ако отсъствате над 30 дни, трябва да съобщите на управителя, за да платите половината от сумата.