Вестник Дневник

"Данъчни промени ще помагат на бюджет 2011"

Държавата ще се опита да повиши допълнително приходите в бюджета през следващата година чрез няколко промени в данъчното законодателство, които Министерството на финансите е обявило на сайта си в събота. Предвижда се понижение на основни амортизационни ставки, налагане на единен ДДС в туризма от 14% и вдигане на акциза за горивата. Като мярка е планирано и облагане с 10% на всички плащания към офшорните фирми за услуги, които те са направили в България.

Промените, които са мотивирани и със синхронизацията на законодателството с това на ЕС, ще се гледат паралелно с проектобюджета за 2011, който трябва да бъде вкаран в парламента до края на септември. Министърът на труда Тотю Младенов пък ще предложи минималната заплата да стане 270 лв. от догодина, с което да се повишат приходите в осигурителната система.

"Европа ще има четири общи финансови регулатора"

Четири нови надзорни органа ще регулират финансовия сектор в Европа от 1 януари 2011 г. За това са се договорили в края на миналата седмица Европейският парламент (ЕП), Европейската комисия (ЕК) и Съветът на Европейския съюз, съобщи БНБ. Надзорна рамка трябва да бъде одобрена на срещата на финансовите министри от ЕС днес и от ЕП по-късно през месеца.

Новата регулаторна система ще включва Европейски съвет за системен риск, Европейски банков орган, Европейски орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване и Европейски орган за ценни книжа и пазари. Целта е "да се формират необходимите инструменти за идентифициране на рискове и предотвратяване на кризи във финансовата система".

"Истината е, че не успяхме да предвидим сегашната криза", заяви еврокомисарят по вътрешния пазар и услугите Мишел Барние, цитиран от АФП. "Преди нея нямахме как да засечем натрупващия се риск в системата, след нея нямахме ефективните инструменти да отреагираме."

Вестник Сега

"ЧЕЗ ще плати дивидент на държавата със задна дата"

ЧЕЗ ще преведе в българския бюджет 41 млн. лв. от печалбите си за последните 4 години и ще отнесе в родната си Чехия други 79 млн. лв. Това се разбра вчера след среща на регионалния мениджър на ЧЕЗ Ян Вавера с премиера Бойко Борисов.

41 млн. лв. е дивидентът на българската държава за нейните 33% от акциите, които притежава в "ЧЕЗ Разпределение" и "ЧЕЗ Електро". Решението за разпределянето на тези пари ще се вземе на предстоящи извънредни общи събрания на акционерите, чиито дати още не са обявени. "Поради добрата ликвидност на дружеството това решение няма да се отрази на способността ни да инвестираме в развитие на мрежата", е цитиран Вавера от правителствената информационна служба.

Вестник Каласа

"До 4 млрд. евро заем очакват да получат акционерите в "Набуко"

Консорциумът „Набуко газ пайплайн интернешънъл“ ще търси до 4 млрд. евро заем за строителството на газопровода „Набуко“. За осигуряването на финансирането вчера бе подписано мандатно писмо, с което международните финансови институции могат да започнат оценка на проекта. Документът бе подписан в Брюксел от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), Международната финансова корпорация (МФК) и акционерите в „Набуко“.

От компанията очакват да получат до 2 млрд. евро заем от ЕИБ. От ЕБВР кредитът ще е до 1,2 млрд. евро – от тях 600 млн. евро ще отпусне институцията, а останалата част ще се търси като синдикиран заем от търговските банки. До 800 млн. евро пък ще отпусне МФК, като половината от сумата се очаква да е също от търговски банки. За да бъде изграден целият газопровод обаче, са необходими около 8 млрд. евро.

Вестник Пари

"Здравните фондове залагат на депозити, пенсионните - на акции"

Това показват изчисленията за инвестициите в двата сектора на база официалните статистически данни на Комисията за финансов надзор. Справка в баланса на частните здравни фондове показва, че активите на компаниите в сектора са се увеличили със 17.3% на годишна база и в края на юни достигат 76.8 млн. лв. Към 30 юни дружествата държат 20.3 млн. лв. в банкови депозити, като са увеличили парите си в банки с 28.7% на годишна база. Увеличава се  иделът в държавни ценни книжа, като в края на юни здравните фондове са купили ДЦК за 13.1 млн. лв., което е ръст от 20.5%.