Расте броят на руснаците, които очакват влошаване на икономическата ситуация в страната – сочи изследване на центъра за проучване на общественото мнение ВЦИОМ. Песимизмът на руснаците се задълбочава непрестанно от месец май досега, като балансовият показател е спаднал от 24 пункта през пролетта до 5 пункта през август.

Все пак цели 41% от руснаците считат, че следващата година ще е благоприятна за икономиката. Но до 36% е нараснал броят на хората, очакващи нещата в икономиката догодина да тръгнат по-зле.

По-големи оптимисти са жителите на малките градове и на южните региони на страната. Негативни прогнози дават най-често жителите на северните региони, гражданите на Москва и Санкт Петербург, както и на останалите по-големи градове с население над 500,000 жители.

Отговорите зависят от финансовото състояние на анкетираните: 62% от тези, които са осигурени във финансово отношение, очакват следващата година да е добра за икономиката. 55% от тези, които са бедни, са се настроили за още по-лоша финансова ситуация.

Точно сега е моментът, когато Русия изпитва най-големите си икономически трудности: руснаците са най-склонни да се съгласят тъкмо с тази идея, както впрочем и в предходни години. Интересно е, че по този начин мисли голяма част от населението, която няма достъп до Интернет.

Приблизително сходен дял от населението очаква, че главните икономически трудности ще дойдат в бъдеще време. По-богатите, жителите на южните райони, както и населението в Далечния Изток са на мнение, че най-лошото вече е зад тях.

В рамките на цитираното изследване са анкетирани 1600 души от 140 населени места. РИА Новости.