„Дневник”

Жилищните кредити стават все по-изгодни, Лихвите по потребителските заеми обаче растат

Въпреки влезлите в сила рестрикции по отношение на редитирането, както и глобалната тенденция на повишаване цената на ресурса лихвите по жилищните заеми продължават да вървят надолу, показва статистиката на БНБ за октомври. Според изнесените данни дългосрочните жилищни заеми в левове са се отпускали при годишна лихва от 8.35%. Това е с около 30 пункта по-малко в сравнение с година по-рано, когато същите кредити са се отпускали при 8.62% за година. Макар и само с три пункта, жилищните кредити в левове са били по-скъпи и месец по-рано - през септември.
Според наскоро изнесени данни от "Кредит център" жилищният кредит постоянно е увеличавал размера си през годината заради непрестанния ръст в цените на жилищата. Така през миналия месец средният размер на отпусканите жилищни заеми е достигнал 42 хил. евро. За кредит за подобна сума, като се добавят и стандартните такси и при срок на изплащане 25 години, месечната вноска при лихва 8.62 е 341 евро. При същите условия, но годишна лихва от 8.35% вноската пада с около 7 евро и става 334 евро на месец.

През миналата седмица обаче управителят на БНБ Иван Искров предупреди, че "реалните лихвени проценти по кредитите бяха и продължават да бъдат близки до нула или отрицателни". Искров призова потребителите да бъдат реалисти и да очакват поскъпване на заемите, а банките - да информират по-добре клиентите си за реалната цена.
Единственият сегмент, отчел увеличение на лихвените равнища през октомври, е този на потребителските заеми за домакинствата. Поскъпване при тези заеми има както на годишна, така и на месечна база.

„Сега”

Брокери надуват цените с 30 на сто. България стана номер 1 в света по поскъпване на имоти.

Посредниците при сделките с имоти често вдигат неимоверно много цените, като ги препродават не чрез нормалната комисиона от 2-3%, а слагат 30% надценка. Заради зачестилата практика Националното сдружение "Недвижими имоти" изготвя проект на закон за тази дейност, който да сложи ред в професията, съобщи председателят на управителния съвет на сдружението Лъчезар Искров. Според него тази практика е най-честа при продажбата на атрактивни жилищни имоти, но надценки от по 10%-20% се слагат често и при продажбата на земи и терени. Най-често това става без знанието на собственика на имота и до голяма степен е причина за бума в цените на недвижима собственост. Проектът на закон цели да отреже от тази професия хората, които я упражняват често без дори да са регистрирали фирма. В основни линии идеята е да се създаде доброволен публичен регистър на брокерите, който да се поддържа от браншова организация. Предвидено е да се обсъдят и минимални изисквания за упражняване на професията, каза Искров.

„Монитор”

Лидери сме по растеж на цените на жилищата.

Вече сме лидери по поскъпване на жилища в света в класация на Knight Frank. Според индекса на компанията Knight Frank Global Price Index жилищата в България са поскъпнали с 30,6% към третото тримесечие на 2007 г. на годишна база. Така страната ни се придвижва до първото място от осмо към третото тримесечие на миналата година, когато е било отчетено повишение на цените от 14 на сто. Въпреки притесненията за нивото на свръхпредлагане в определени райони на страната ­ предимно зимната дестинация Банско и отделни черноморски курорти, България измества традиционния балтийски лидер Латвия в класацията, се казва в анализа на компанията.

„Класа”

Започват електронни ревизии в края на 2008г.

В края на 2008г. данъчните ще могат да извършват първите електронни ревизии. Ревизорите ще проверяват фирмата дистанционно, като преглеждат електронните записи в счетоводството на предприятието. Хартиени документи ще бъдат изисквани само по изключение. Това стана ясно на третото заседание на Консултативния съвет по прилагане на данъчното и осигурителното законодателство при НАП.

Изпълнителният директор на Агенцията Мария Мургина посочи, че за подобряването на данъчната дейност е обособено специализирано звено в НАП за извършване на селекция на рискови фирми. Освен това са изградени 2 наръчника за провеждане на ревии в браншовете „Строителство” и „Туризъм”. В процес на изграждане е нова дирекция в НАП „Анализи на риска”, която ще заработи от началото на 2007г.