Вестник Капитал

„Краят на медения месец”, така е озаглавена статията на Капитал за родния ни капиталов пазар. "Фирмата на Данчо и фондова борса - да, да!" Такова беше отношението на българския бизнес към капиталовия пазар доскоро, пише авторът. Тази година обаче нещата започнаха да се променят и все повече собственици и мениджъри на компании осъзнаха, че борсата е начин за финансиране. При това доста изгоден, поне докато жадният за нови акции пазар поглъща всяка нова емисия и е готов да оправдае дори и космически цени с не по-малко космически очаквания. Даже при продължителния спад в края на годината няколко компании успяха да пласират доста големи емисии без особени проблеми, но вече умората на пазара се усеща и предвид на очаквания наплив на емитенти към борсата вероятно те вече ще трябва да се борят все по-ожесточено за инвеститорското внимание. А съответно и да станат доста по-отстъпчиви в оценките си.

Любимото трио на инвеститорите за 2007 е недвижими имоти, финансов сектор и търговия според размера на сключените през миналата година сделки и според статистиката на централната банка за чуждите инвестиции в страната през тази година, съобщава изданието. По изключение лидерът в класацията на най-скъпо продадените компании е от телекомуникационния сектор. Общ поглед на осъществените продажби показва, че активността е рекордна, а героите са сходни - основно чуждестранни фондове.

Вестник Стандарт

Близо 160% е печалбата от игра на фондовата борса през тази година, пише Стандарт. От януари досега индексът SOFIX нараства с 44,42% (от 1,224.14 пункта към31 декември 2006 г. до 1,767.88 пункта към 21 декември 2007 г.). Но широкият индекс BG40 е отчел ръст в размер на 159,19%. В края наминалата година той е бил 199,88 пункта, а вчера достигна 518.06пункта. Това сочат данните на Българската фондова борса. Стойността на акциите, търгувани на фондовата борса, е нараснала с 89,28% за една година. Данните на борсата сочат, че пазарната й капитализация към 21 декември е 28,99 млрд. лв., докато към 31 декември 2006 г. тя е била 15,31 млрд. лв. Пазарната капитализация на БФБ е55,46% от БВП на страната.

Правителството ще осигури на португалците парите за строителство на магистрала "Тракия". Държавата става гарант по заем на концесионера, с който ще се финансира изграждането на пътя между София и Бургас. Заемът е в размер на 135 млн. евро. Парите трябва да бъдат върнати в срок от 4 години при лихва от 12%, пише вестникът, като се позовава на антитръстовият адвокат Димитър Кюмюрджиев, като цитира източници от Брюксел. Португалците са принудени да приемат подобен кредит, въпреки че лихвата е по-висока от пазарната. Причината е, че не могат да си намерят финансиране за строителство на аутобана. Никоя сериозна европейска или световна банка не би приела да участва в сделка, която противоречи на европравилата, коментира депутатът от ДСБ Евгени Чачев.

Страната ни е на първо място по поскъпване на жилищата в света. Това сочи годишният анализ на специализираното издание Global Property Guide(GPG) в годишния си преглед на жилищните пазари в света, съобщава вестник Стандарт. Цената на домовете ни е скочила с 30.6% в края на третото тримесечие на 2007 г. в сравнение с периода преди година. Реалното поскъпване, след като се отчете инфлацията, е 15.4%. След нас в класацията са Шанхай и Сингапур. Добре е да се избягва купуването на жилища в голяма част от Европа през 2008 г., пише в доклада. Причината е в относително високите цени, които се задържат след дълго поскъпване. София предлага атрактивна доходност въпреки твърде шумно рекламираните ски курорти в страната, се казва още в статията.

Вестник 24 часа

"5 месеца Коледа с евтини цигари", пише на първата си страница вестник 24 часа. До май 2008 г. може да продължи Коледа за пушачите. Според поръчаните от производителите бандероли със стари цени, евтини цигари ще има за около 4-5 месеца, показва проверка на 24 часа. Допълнително поисканите количества са за 16 млн. кутии, са съобщили източници от митниците. Презапасяването е заради по-високия акциз и надлъгването между компаниите при определяне на новите цени.