„Дневник”

 „Акциите са сред най доходните инвестиции”

 

Независимо от корекцията, в която изпадна Българската фондова борса от ноември насам, инвестициите в акции в България отново както и през миналата година се оказаха най-доходоносната дейност в страната. Вложенията в книжата на най-големите и ликвидни компании на пазара, измерени през основния индекс – SOFIX, донесоха 44% доходност за годината – резултат, трудно постижим и за най-проспериращите бизнеси и който значително надхвърля инфлацията и възвращаемостта по банковите депозити.

В основата на поредното през последните години шеметно поскъпване на акциите са еуфорията от влизането на България в ЕС, оптимистичните очаквания за финансовите резултати на компаниите и силното търсене на пазара.

„Монитор”

“Меком” излиза на фондовата борса

ОББ е водещият мениджър на емисията акции с минимална цена от 2,2 лв.

Едно от първите IPO-та на Българска фондова борса през 2008 г. ще бъде на “Меком” АД. По последни данни първичното публично предлагане на до 10 682 800 нови акции на компанията при минимална цена от 2.2 лв. и без ценови таван ще се проведе през втората половина на януари. Точната дата предстои да се оповести от водещия мениджър по емисията ОББ АД и комениджъра ТБ Алианц ­ България АД. Увеличението на капитала ще се счита за успешно, ако се запишат и платят не по-малко от 10 млн. книжа. При записване на цялото предложено количество (10 682 800 нови акции), минималната сума, която може да привлече компанията ще бъде около 23.462 млн. лв. Според проспекта за първичното публично предлагане на “Меком” АД се посочва, че излизането на борсата цели набирането на финансов ресурс от външни източници за финансиране стратегията за развитие на дружеството. Друга цел е диверсифициране на акционерната структура чрез привличане на чужди и местни инвеститори.

„Стандарт”

Токът мига на почивки

Еконорми спряха и II блок на ТЕЦ “Бобов дол”

Режим на тока заплашва България заради недостига на мощности. Месечниятни дефицит е около 120 млн. квтч. Недостигът е заради спрения вториблок на ТЕЦ "Бобов дол". Съоръжението бе изключено в 23,34 ч на 31декември и остави централата на минимално натоварване. Мощността йпадна с 420 мгвтч. Така след 4-те малки блока на АЕЦ "Козлодуй" зарадиизискваниятана ЕС оставаме с още една мощност по-малко.
ТЕЦ "Бобов дол" осигурява тока на цяла Югозападна България. Очакват сесътресения в доставките, предупредиха от централата.
Сега ТЕЦ "Бобов дол" остана само с I блок, чиято работна мощност е 150мгвтч. Спирането на II блок бе наложено от екологичните изисквания наЕС и от комплексното разрешително на централата. Досега тя изхвърляше ватмосферата 150 млг прах на куб. м при допустимо замърсяване от 50 млг. Ако не бъдат направени инвестиции за привеждане на централата споредеконормите, през 2011 г. трябва дабъде затворен и първият блок, а през2014 г. и целият ТЕЦ. Това е договорено с Евросъюза.

„Сега”

Бензинът поскъпна с 4 - 6 ст. на литър

Не пушете, пийте кафе на воля, заменете колата и автобуса с колело и ходене пеша и работете повече. Това диктува данъчната мода през 2008 г. Заради влезлите в сила от вчера акцизни промени новата година ни носи по-скъпи цигари и бензин, кафето би следвало да поевтинее, а ниският 10-процентен плосък данък върху доходите - да стимулира българите да се трудят още по-здраво и да изкарват повече пари.
Най-неприятната промяна, която засяга всеки данъкоплатец, е поредното покачване на акцизите за течните горива. На 1 януари българите се събудиха с бензин, по-скъп с 4 -6 ст. в сравнение с 31 декември. Дизелът пък се повиши с 8 ст. на литър.

Бензин А-95Н в повечето бензиностанции вчера прескочи летвата от 2 лв. Литърът А-98Н се повиши с 6 ст. в обектите на "ЛУКойл", т.е. до 2.19 лв., в "Шел" цената на Shell V Power се вдигна от 2.10 на 2.15 лв., а в ОМВ бензинът Супер 100 се повиши от 2.19 на 2.23-2.25 лв. Увеличението на дизела бе с 8 ст. до 2.14 лв. на литър в "ЛУКойл" и "Петрол", до 2.29 лв. в "Шел" и до 2.20 лв. в ОМВ.
Дори да не сте шофьор, скоро ще усетите по джоба си корекцията, защото по-високите транспортни разходи са удобна причина за поскъпване на всякакви други услуги и стоки.

„Новинар”

Търговският регистър тръгва на 2-ри януари

От 2-ри януари тръгва Търговският регистър. В него трябва да се регистрират всички фирми в България. Регистрацията по интернет ще отнеме на едно дружество между 6 и 10 минути. Всяко заявление ще има уникален входящ номер. Наименованията на фирмите не бива да се дублират. Ако има съвпадения на имената, фирмите ще бъдат помолени да сменят наименованието си. На година в България се регистрират между 100 000 и 120 000 фирми. Законът за Търговския регистър беше приет от парламента на 24 март 2006 г. и повторно приет на 20-ти април, но стартът на самия регистър се забави.