Икономическото доверие в Европа изненада анализаторите, като отчете ръст през юни.

Анализатори обясняват ръста със засиленото търсене на европейски стоки заради слабото евро на валутните пазари.

Индексът, измерващ икономическото доверие на потребителите, е нараснал до -17 пункта през юни, докато през май беше -18 пункта, сочат данни на Европейската комисия.

Индексът, измерващ доверието в производствения сектор, се е задържал на ниво от -6 пункта през юни, докато доверието в строителния бранш се е смъкнало до -30 пункта, от -28 през май.

От началото на годината еврото изтри 15% от стойността си срещу долара, което направи европейските стоки за износ изключително привлекателни и конкурентоспособни на световния пазар.

Съживяването на износа, обаче, така и не успя да се превърне в двигател на икономическото възстановяване. Безработицата в Европа остава на близо 12-годишен връх, а ръстът на производството също забавя темп заради дълговата криза и орязването на разходи с цел свиването на бюджетните дефицити.

Според данните на ЕК, икономическото доверие в Гърция също е отчело леко повишение – от -26 пункта през май до -25 през юни. Индексът на икономическото доверие към португалия е останал стабилен на ниво от -13 пункта. Подобрява се и икономическото доверие в Испания – от -15 пункта през май до -12 през юни. В Германия пък индексът на икономическото доверие е нараснал от -1 пункт до 2 пункта. Bloomberg