Икономическото министерство е отговорно за забавянето на проектите по ОП „Конкурентоспособност”, за които Агенцията за малки и средни предприятия играе ролята на междинно звено, заяви ръководителят на агенцията Марияна Велкова.

В отговор на въпрос на Дарик защо се е стигнало до отнемането на функцията на агенцията на междинно звено, Велкова заяви, че решението не е коментирано с нея, а реалният проблем бил последващото одобрение на оценката на проектите от управляващия орган.

Марияна Велкова и екипът й отчетоха работата по проекта за интернационализация на малките и средни предприятия, по който се организират изложения с участието на български фирми.

По него бе създаден и специален експортен портал, в който за седем месеца има 16 300 посещения. Потребителите на портала са близо 1 800 компании. В графата „чужди фирми търсят бизнес партньори” обаче стои числото 13.

На въпрос на Дарик какви възнаграждения са предвидени по този проект, тъй като именно заради него част от експертите в агенцията, включително и Марияна Велкова, бяха получили допълнителни пари над основната си заплата, Велкова отговори, че един координатор по проекта получава средно по около 800 лева месечно, а по проекта работят около 15 души.

Велкова категорично отрече да има проблеми при организирането на участията на български фирми в изложения в чужбина, с изключение на форума в Москва.