Темпото на възстановяване на световната икономика се е забавило от началото на годината и това забавяне е по-осезаемо в страните от зоната на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), се казва в доклад на организацията, цитиран от Франс прес.

"Възстановяването на световната икономика остава крехко, но като цяло напредва", се казва в доклада, публикуван преди срещата на Г-20 в Сеул на 11 и 12 ноември.

Растежът на икономическата активност и търговския обмен е отслабнал от началото на годината заради намаляването на данъчните стимули, а в зоната на ОИСР това забавяне е по-осезаемо от очакваното, се изтъква в документа.

Вече ОИСР прогнозира растеж от 2.5 до 3 на сто за нейната зона тази година, от 2 до 2.5 процента през 2011 година и от 2.5 до 3 процента през 2012 година.

В последните си прогнози от края на май организацията предвиждаше растеж от 2.7 на сто през 2010 година и 2.8 на сто през 2011 година в зоната на ОИСР.

В Съединените щати и страните, разполагащи с по-голямо финансово поле за маневриране или с повече  връзки с нововъзникващите пазарни икономики,  растежът ще бъде по-силен, но едва след 2012 година, отбелязва ОИСР. Организацията прогнозира растежът в САЩ да достигне между 2.5 и 3 процента тази година, между 1.75 и 2.25 през 2011 година и ускоряване през 2012 година между 2.75 и 3.25 на сто.

През 2012 година растежът на страните от еврозоната ще бъде едва 1.75 до 2.25 процента, според очакванията на ОИСР.

Икономиката на Япония ще бъде още по-слаба - с растеж  между 1 и 1.5 на сто.

ОИСР изразява безпокойство от дълговете и бюджетните дефицити, които според нея са достигнали "непоносими равнища".

Само стабилизирането на нивата на дълга в повечето страни ще изисква историческо усилие за намаляване между 6 и 9 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП), подчертава генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия. Но в действителност ще трябва да се положи още по-голямо усилие  за свеждане на равнищата на дълга до приемливи нива, добави той. БТА