Разходната дисциплина и данъчните намаления са най-добрите начини да се насърчава икономическият растеж. Това е заключението на харвардския професор Алберто Алезина, цитирано от икономиста Георги Ангелов. Алезина е изследвал примера на 21 страни върху над 200 техни фискални решения.

Според Алезина, големи и добре премерени намаления на разходите в бюджета често водят до икономически растеж. От друга страна, изборът да се повишат данъците често води до рецесия.

Ангелов се позовава на прогноза на Ройтерс, че професор Алезина има голяма вероятност да спечели Нобеловата награда по икономика тази година, тъй като се нарежда първи в класацията по научно влияние на неговите изследвания.

Но колкото и да е голям академичният му авторитет, въздействието му върху българската икономическа политика явно е минимално. Защото нашето правителство върши нещата на обратно. Нашето правителство разду бюджетния дефицит и не прави никакви реформи, заявява Георги Ангелов, старши икономист в Отворено общество.

Алезина твърди, че са необходими дълбоки реформи в социалните и пенсионните системи, в образованието, пазара на труда, бизнес средата. Изследванията на Алезина показват, че намалението на бюджетните дефицити чрез орязване на разходите има стимулиращ ефект върху икономиката.