Икономисти описаха проектобюджета за следващата година като „скучен" и „предизборен". В предаването „Кой говори" на Дарик икономистите Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии и Георги Ангелов от „Отворено общество", както и зам.-председателят на БСК Камен Колев изказаха мнението си за бюджет 2013.

Бюджетът за 2013 година е скучен, смята икономистът Георги Ганев. Той направи уговорката,че това по никакъв начин не е критика, не е и похвала за изработването му. Експертът не вижда някакви много големи напрежения, въпреки че по думите му в известна степен приходите са предвидени оптимистично. „Очевидно това е направено с цел да могат да се правят едни разходи в предизборната година", коментира той.

Георги Ангелов е категоричен, че бюджетът за следващата година е „предизборен". „На всеки четири години се появява предизборен бюджет с голямо увеличение на пенсиите, без да има пари за него и общо взето с увеличение на разходите", коментира той. Икономистът посочи, че дори правителството след няколко години намаление на дефицита, за първи път през 2013 година не го намалява, тоест по думите му имаме пречупване на политиката на постигане на балансиран бюджет.

„Очевидно това е заради изборите, не е заради някакви идеологически промени или нещо подобно. Покрай избори всъщност здравият разум започва да отстъпва на по-краткосрочни приоритети, каквито са „да останем на власт още един мандат", коментира още Георги Ангелов.

Той посочи още, че приходите са пренатегнати и зависят от изпълнение на много благоприятна прогноза за европейската и българската икономика, която ако не се изпълни, следващото правителство, което и да е то, ще обвинява предишното за оптимистичните прогнози.

Че бюджетът е по-скоро оптимистичен, отколкото реалистичен, изказа мнение и зам.-председателят на БСК Камен Колев. По думите му заложеният ръст на БВП е висок. „От това, което до момента реализираме, този слаб растеж, който в момента показваме, за съжаление не се дължи на по-висока добавена стойност, на промишленост, на производство, той се дължи на по-висока събираемост на косвени данъци, тоест няма дълготрайност в това, което до момента се показва през 2012 година и няма основание да залагаме такъв висок растеж. Това се превръща в традиция в последните година – да залагаме нещо повече, което не можем да постигнем", коментира Колев.

Той допълни, че по отношение на бизнес средата не се залагат достатъчно сериозни и стимулиращи бизнеса промени. Според Камен Колев е късно за предложения за промени в проектобюджета, които да дойдат от работодатели и синдикати.