Гражданският вот ще бъде силно фрагментиран, а липсата на ясен победител в предсрочните избори означава коалиционно правителство, което не спазва цялостна, обща политика. От това ще страда единствено и само народа.

 

Това каза в интервю за DarikFinance.bg Илиян Скарлатов, финансист и изпълнителен директор на белгийския инвестиционния посредник KBC Securities.

 

В качеството му на специалист, който контактува с чуждестранни инвеститори, Скарлатов коментира погледа им към България в настоящия момент и обясни защо надеждите на хората за евтина електроенергия се сблъскват с икономическата логика и няма как да се сбъднат. Експертът коментира и случващото се на Българската фондова борса в кризата.


Как коментирате това, което се случва в държавата?

Не мисля, че има голяма логика в това, което се случва, защото така или иначе избори ще има след четири месеца. Така че дали ще се проведат предсрочни избори сега, или редовни избори след четири месеца, съществена разлика няма да има.

В контекста на настоящата ситуация, протестите и създалото се напрежение обаче, това изглежда като единствен изход. Хората не спряха да протестират въпреки че  кабинета направи кадрови промени, предприе мерки спрямо ДКЕВР и електроразпределителните дружества и се ангажира с намаляването на цената на тока с 8%. При положение че това не успокой гнева на хората и те продължават да са на улицата, по-добре да бъдат проведени предсрочни избори.

Като финансист как приемате протеста на народа срещу високите сметки за ток?

Цената на енергията ще върви само и единствено нагоре. Имайки предвид повишаващата се стойност за нейното производство няма как цените да падат. Нито сметките ще изчезнат, нито ще се върнат на нивата от преди 5 години. Най-много да бъдат намалени, и то за определен период от време. Така че за мен този протест е по-скоро знак на цялостното недоволство на хората, като януарските сметки за ток просто изиграха ролята на катализатор.

Как приемате позицията на Симеон Дянков да остане министър на финансите и да се бори за втори мандат?

Смятам че до момента министър Дянков свърши чудесна работа. Това е може би единственият министър, който действа изцяло като експерт, а на като политик. Приоритета на министъра е както приходната така и разходната част на бюджета, състоянието на фиска, нивото на задлъжнялост. Да, на някои това може да не се харесва, но това, че поставяш баланса на бюджета на първо място не те прави недобър управник.

И фиска, и резерва както и финансовата стабилност като цяло в момента са в много добро състояние.

Ясно, че на чужди инвестиции у нас не можем да се надяваме до формирането на ново правителство. Какво друго ще очакват да видят чуждестранните инвеститори, за да погледнат отново към България?

Чуждестранните инвеститори гледат само едно нещо: предвидима среда, да е налице ниската данъчна ставка, да има надеждна и бърза администрация, и да има възможност за защита на частния интерес в съда. Всяко рязко и непредвидено решение или идея ги плаши и отблъсва.

Да, но каква предвидимост даде Борисов с отнемането на лиценза на ЧЕЗ вчера?

Първо, лицензът не може да го отнеме Бойко Борисов, а от ДКЕВР. Освен това ако има доказани нередности, има неизпълнени ангажименти по договори и източване на средства, чрез сделки със свързани лица, следва да се понесе отговорност. Не трябва нещата да се гледат едностранно. Но това тепърва предстой да бъде доказано и подплатено с факти и документи.

Нека разгледаме следната хипотеза: ако едно ЕРП надува изкуствено инвестиционните си разходи, сключвайки договори със свързани с него фирми, на завишени стойности… за чия сметка е това? Разбира се че за сметка на потребителя, защото разходите по тези договори влизат във формираната от ДКЕВР цената на тока. Кого трябва да защитава в такъв случай правителството – потребителите в лицето на гражданите или корпоративния интерес в лицето на дружеството?

Какви са очакванията ви - бързо ли ще се разреши политическата криза у нас?

Правителство много трудно ще се формира и очаквам гражданския вот да е силно фрагментиран. Липсата на ясен победител означава коалиционно правителство, в което всяка партия се впива в отредения и ресор без да се спазва една цялостна и обща политика и от това ще страда само и единствено народа.

Как според вас ще се отрази случващото се върху Българската фондова борса?

Имайки предвид ниската задлъжнялост на държавата ни и ръста на икономиката последните 3 години, акциите на БФБ се търгуват на цени, толкова депресирани, че човек може да си помисли, че предстои държавен фалит. Така че всякакъв негативен сценарии е вече част от цената вече 5 години. Дори SOFIX отново да се върне на 300 пункта, а дори и под 300 пункта, пазарните участници вече са свикнали с тези ценови нива. Проблем би имало ако пазарът не е свикнал и е налице ефекта на изненадата.