Обявените бюджетни оптимизации във Великобритания явно не се приемат добре от инвестиращите в акции там. След като вече са ясни разчетите за съкращения, водещия индекс на фондовата борса в Лондон губи 0.10% от нивото си до 5 698 пункта.

В останалите европейски борсови столици индексите бележат покачвания, като най-големите оптимисти са във Франция, където CAC 40 расте с 0.40% до 3 822 пункта.

Оптимизмът отвъд океана също остава, макар и в умерени граници. Ръстовете при водещите индекси са от порядъка на половин процент. Докато търгуват, играчите четат и финансови отчети. Сред тя е този на Wells Fargo, който отчита 19% ръст на печалбата през третото тримесечие до $ 3.15 млрд. или по 60 цента на акция.

16:40 часа

След като вчера претърпяха сериозни поражения с потъвания повече от процент и половина, днес индексите на Wall Street търсят реванш. Индустриалният бенчмарк се върна над 11 хил. пункта, а на зелено стъпиха и останалите водещи индикатори.

DOW JONES INDUS. AVG расте с 0.35% до 11 017 пункта.
S&P 500 INDEX добавя 0.31% до 1 169 пункта.
NASDAQ COMPOSITE INDEX се покачва с 0.41% до 2 447 пункта.

Интересно е представянето на компаниите от въздушния транспорт, след като преди началото на сесията излязоха данни за представянето на US Airways  през Q3, както и финансови новини от Boeing.

14:31 часа

Европейските акции намериха сили за ръст. След като стартираха на червено, индексите на борсите във Великобритания, Германия и Франция смениха курса. Към този час водещите индекси там се покачват с по повече от четвърт процент.  

И ако сутринта инвестиращите там бяха повлияни от спада на DOW JONES под 11 хил. пункта, както и от спекулациите, че с покачването на основната лихва в Китай икономическата ситуация ще се провени в негативна посока за останалия свят, към обяд настроенията изглеждат различни.

До голямо степен стратегиите на играчите се водят от новината, че централната банка на Великобритания има поне три възможности, които може да избере да следва като своя политика занапред. Освен това покрай корпоративните отчети на големи мултинационални компании в медийното пространство се прокраднаха предположения, че слабият долар ще удари финансовите им постижения, при което ще изпъкнат резултатите на европейските им конкуренти.

За оптимизма допринасят и новини като тази от производителя на фармацевтика Pfizer, който обяви, че купува срещу $ 240 млн. 40% дял в бразилската Laboratorio Teuto Brasileiro S.A, която е специализирана в производството на генерични медицински препарати.

10:24 часа

Акциите в Европа отвориха с понижения, след като червената вълна от Wall Street се пренесе върху Азия, а след това и на Стария континент. Индексът DAX се понижава с 0.33% до 6469 пункта, индексът FTSE100 спада с 0.32% до 5686 пункта, а френският CAC40 губи 0.47% до 3789 пункта.

 

След като публикува доклада с финансовите си резултати за третото тримесечие, акциите на Peugeot паднаха с над 2%. Сред по-малкото печеливши е германският химически концерн BASF, който излезе с по-добра перспектива за финал на годината.

 

Азиатската търговия завърши при спад на акциите в Токио с 1.6% до 9385 пункта на Nikkei, спад от 0.88% в Хонконг, а Китай удържа зелената зона и CSI300 е на плюс 0.07% до 3148 пункта.

8:35 часа

Вчерашният ден донесе значителни загуби на Wall Street, като водещият индекс на сините чипове Dow Jones се смъкна с 1.5% до 10 979 пункта, технологичният Nasdaq намаля с 1.75% до 2437 пункта, а широкият S&P500 се смъкна с 1.6% до 1166 пункта. Това беше най-лошият ден за Dow Jones от началото на август насам.

Причините за това се крият на първо място в неубедителните тримесечни отчети на някои от водещите корпорации. Вдигането на лихвите в Китай беше изтълкувано като лоша поличба, а ипотечните проблеми на банките, които продължават, е възможно да донесат редица скрити разходи.

В технологичния сектор инвеститорите видяха „възвишени очаквания, които не са реалистични“, по думите на коментатор на MarketWatch. Финансовият сектор беше повлечен надолу от доклада на Bank of America, която загуби 4.38% от пазарната си капитализация. Акциите на добивните компании се понижиха във връзка с поскъпващия долар и китайската опасност. Една акция поскъпна на всеки пет, които поевтиняха на фондовата борса в Ню Йорк.

На този негативен фон акциите в Азия изглеждат малко по-оптимистично. Nikkei 225 се понижава с 2.2% до 9332 пункта, но китайските акции в Шанхай бележат ръст от 1.06% до 3178 пункта на борсовия индекс CSI300. В Хонконг спадът се ограничи до 0.6%, като повишаването на лихвите от страна на Китай за много инвеститорите означава, че в идните месеци Китайската народна банка няма да прилага други, по-радикални мерки.