Втора седмица индексите на БФБ приключват устремени нагоре в зеления спектър. Това съвсем не бе единствената им посока на движение, която отразяваше противоборството на „бикове” и „мечки” през петте дни на търговия.

15 дни преди края на борсовата година в BGTR30 дебютира Фазерлес АД. Интерес още в първия ден на седмицата привлече и Експат Имоти АДСИЦ, което пласира емисия от 1 500 000 права, набирайки оборот в размер на 147 800 лева. През следващите дни инвеститорското внимание отвличаха още Билборд АД, което направи IPO, и Ломско пиво АД, което предложи нови 20% от капитала си.

Петрол АД е компанията, която регистрира един от най-големите обеми на прехвърлени акции. Както и през миналата седмица, когато в един ден по позицията минаха над 2 млн. акции, така и през тази подобни количества изтъргувани за ден не бяха изключение. След вчерашната сесия средната цена за акция на компанията е 4.34 лева за брой, което е понижение с 3.56%.

Еврохолд България АД, Доверие обединен холдинг АД и Химимпорт АД също се включиха в отбора на дружествата, чиито акции бяха сред най-ликвидните в борсовата търговия. Интерес към книжата им имаше и на блоков пазар, който допринесе в голяма степен за крайния резултат от сключените сделки.

Производителят на акумулатори Монбат АД понесе загуби и затвори в петък с понижение. Акциите на компанията поевтиняха с 4.21% до 30.23 лева средна цена за лот. През петте дни на отрицателна територия се намираше Топливо АД, а Оргахим АД, Софарма АД и Евроинс АД не успяха да удържат на мечите настроения и влязоха в уикенда с поевтинели книжа.