Цените на производителите на вътрешния пазар през януари са се покачили с 0.5%, показват новите данни на НСИ. В добивната промишленост цените са нараснали с 2.8%, в преработващата с 0.9%, докато в енергетиката те са намалели с 1.0% спрямо предходния месец. Само за месец производствените цени в металургията са се покачили с 6.7%.

 

Производствените цени на вътрешния пазар за последната година, тоест спрямо януари 2010 г., са се покачили с 11.1%. В това число, има 15% ръст в добивната промишленост, 11.4% ръст в преработващата промишленост и 10.1% в енергетиката.

 

В металургията цените на производството са се качили с 25% за годината, отчита НСИ. При производството на храни ръстът е 9.8% за година. Спад на годишна база има в цените на производителите на тютюни – с 13.3%.

 

Общият индекс на цените на производител в промишлеността, който отчита както вътрешния, така и международния пазар за българската продукция, показва през януари прираст с 1.7% само за месец и с 12.1% за годината. Отново най-голям е ръстът в цените на металите и най-голям е спадът в цените на тютюна.

 

Спрямо база 2005 г., производствените цени на металите са скочили 3 пъти, показват още данните на НСИ. За същия период производствените цени на енергията са се покачили с 60%.