Интересът на инвесторите в България е основно съсредоточен върху пазара на имоти, а не толкова на акции и затова сривът на БФБ в резултат на финансовата криза засяга ограничен кръг хора. Това коментира пред Дарик Георги Стоев от Индъстри Уоч. Нека не се заблуждаваме, че един крупен инвеститор, който държи акции на компании, листвани на БФБ, не се радва на особена ликвидност. От друга страна обаче всички бихме искали България да има силен и ликвиден капиталов пазар.

Пазарът на ваканционни имоти и особено на тези, които влизат в графата „втори дом”, винаги е бил рисков и в момент на криза това е сегментът, който пръв ще има проблеми, обясни Стоев. Той обаче смята, че пазара на градски имоти остава стабилен и няма основания да се очаква спад, така че жилищата остават надеждна и ликвидна инвестиция. Очакваният ефект е, че продажбите ще стават за по-дълго време отколкото досега.

По думите на икономиста не само до края на годината, но и през следващите няколко години ще сме свидетели на покачване на лихвите. Според Георги Стоев обаче това ще се отрази по-скоро негативно на инвестиционни планове, правени преди разразяването на кризата, а не толкова на потребителските кредити и тези за покупка на жилище.

Експерттът от Индъстри Уоч смята, че противоречи на пазарната логика държавата да се меси в случай на криза, визирайки спасителния план за американската финансова криза. Колкото повече едно правителство дава знак, че помага на компании, взели неразумни решения, толкова повече се губят стимулите за рационални постъпки. По думите на Стоев е нормално сметката в момента да бъде платена от тези, които неефективно са управлявали бизнеса. Ако държавата не се намеси, в краткосрочен план пазарите ще реагират противоречиво, но в дългосрочен нещата ще се нормализират, смята икономистът. Той е категоричен, че колкото повече пари се наливат, за да се потуши кризата, толкова по-дълга ще е тя.