Издръжката на живот в края на 2011 г. е 536.53 лв. на човек от четиричленно домакинство /двама възрастни с две деца/. Общо това домакинство трябва да разполага месечно с 2 146 лв, за да покрива средните си разходи за нормален живот.

Основните резултати от наблюдението на потребителските цени и издръжката на живот през декември 2011 г. на Института за социални и синдикални изследвания /ИССИ/ представи днес на пресконференция в централата на КНСБ Виолета Иванова от института.

На годишна база абсолютната стойност на издръжката на живот е нараснала с над 25 лв, а средно за четири членно домакинство с около 101 лв.

Границата на бедност през миналата година е 202.03 лв. за един човек. Под границата на бедност са около 23 процента от домакинствата в страната с общ доход на човек до 202 лв.

С общ доход на човек от домакинството до 270 лв. са около 43.2 на, а с доход на човек от домакинството над 536.53 лв. са около 12.3 процента.

Данните на ИССИ показват, че цените на хранителните стоки от първа необходимост през година са нараснали, което води до още по-силно свиване на потреблението.

Месото и месните продукти са поскъпнали с 1.4 процента за четвъртото тримесечие на миналата година и с 5.2 процента годишно. Цените на млякото и млечните продукти са се повишили с 0.2 на сто, зеленчуците и зеленчуковите консерви с 16.6 на сто.

Чувствително върху издръжката на живот се отразява поскъпването на захарта и захарните изделия с 23.8 процента на годишна база. Основно е повишена цената на захарта с 45 процента, а шоколадовите изделия са поскъпнали средно с 1.6 на сто.

Сред основните фактори, повлияли върху нарастването на издръжката на живота са повишените от 1 януари акцизни ставки върху въглищата, бензина, цигарите, поскъпването на някои от основните хранителни стоки, както и на горивата, увеличението на цените на природния газ, електроенергията за битови нужди и топлоенергията, питейната вода.

В същото време данните на НСИ показват, че България е сред европейските държави, в които годишният ръст на инфлацията е най-нисък и достига 2% или повече от двойно по-малко от отчетното увеличение с 4.7% на издръжката на живот.

Разминаването идва от т. нар скрита инфлация, която идва от по-голямата реална тежест на някои стоки и услуги в потребителската кошница.