В ден, в който отсъстваха значими фундаментални новини в икономическия календар, основният фокус на пазарните участници през изминалата сесия падна върху тримесечния доклад на Английската централна банка относно прогнозите й за инфлацията и икономическия растеж. Малко изненадващо написаното в документа беше по-оптимистично, отколкото сочеха предварителните очаквания, след като председателят на институцията Мервин Кинг заяви, че най-вероятно инфлацията на Острова ще остане около и над заложения таван през по-голямата част от 2011 година.

 

Прогнозите на Bank of England за продължително възстановяване на икономическия растеж в страната дадоха допълнителен положителен импулс на паунда, който беше най-добре представилата се валута до началото на американската борсова сесия.

 

Позитивните коментари от страна на представителите на Монетарната комисия към банката дойдоха само няколко дни, след като ръстът на британската икономика през третото тримесечие се оказа по-голям от очакванията. Наред с това пазарните участници залагат, че предложените от правителството мерки за драстично свиване на бюджетните разходи ще помогнат на страната да запази топ кредитния си рейтинг и да намали дефицита си, което в по-дългосрочен план също може да окаже подкрепа за паунда.

 

За разлика от стерлинга австралийският долар се представи разнопосочно през отминалата сесия, след като трейдърите очакваха данните за заетостта в страната, обявени в началото на днешната търговия. Въпреки че местната икономика добави нетно работни места през октомври, нивото на безработица нарасна значително през месеца, но това увеличение се дължи основно на завръщането в работната сила на обезкуражените безработни. Доказателство за тази теза са стойностите в нивото на ангажираност на трудоспособното население, което през миналия месец достигна рекордните 65.9 процента от всички, намиращи се във възраст, в която могат да работят.

 

Неслучайно Австралийската централна банка увеличи на няколко пъти през тази година основната си лихва в опитите си да се противопостави на инфлационния натиск, който се очаква да се засили, ако темповете на възстановяване на икономическата активност се запазят високи.

 

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

 

EUR/USD

Open1.3771; High1.3824; Low1.3670; Close 1.3781

 

 

 

С оглед на затварянето над дъното при 1.3734 интрадневният му пробив не може да се счита за траен, затова това ниво е първата цел в посока надолу, следвана от 1.3670. Преодоляване на второто ниво ще доведе до засилване на спада към 1.3334.

За да бъде подновен възходящия тренд, трябва да станем свидетели на пробив на 1.3973, като съпротива преди това представлява 1.3824.

 

 

GBP/USD

Open – 1.5979; High – 1.6135; Low – 1.5959; Close – 1.6119

 

 

 

Спрямо текущите нива първата краткосрочна съпротива е разположена при 1.6182, следвана от 1.6297, като пробив на това ниво ще доведе до засилване на възходящия импулс към 1.6457.

Силна подкрепа продължава да бъде тренд линията на графиката, предхождана от 1.6105 и 1.6016.

 

USD/JPY

Open81.68; High82.80; Low – 81.54; Close – 82.27

 

 

След като оказа съпротива пред поскъпването на долар/йена, низходящата тренд линия, дефинираща движението от началото на май насам, е първата силна съпротива с текущата си проекция при 82.33.

Докато двойката се намира под това ниво, все още вероятността за продължаване на низходящия тренд е по-голяма, като при неговото подновяване цели ще бъдат 82.04 и 81.46, следвани от 80.52.