Управителният съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” днес ще направи инспекция на АМ „Струма”, съобщават от ведомството.

Председателят на Управителния съвет на АПИ Божидар Йотов ще провери хода на строителството на аутобана. Инспекцията ще започне от пътен възел Даскалово – връзката между АМ „Люлин” и АМ „Струма”.

От пътната агенция информират, че започват и ремонти на два участъка в област Кюстендил - на пътя Перник-Брезник и път Овчарци – Сапарева баня.

Строител на двете трасета е Сдружение "Пътища - Запад 2010". Стойността на проекта е повече от 5 милиона 270 хиляди лева. По-голямата част от парите са по Оперативна програма „Регионално развитие” - близо 4 милиона 480 хиляди лева. Ремонтите трябва да приключат в срок до три месеца.

Пътят Перник-Брезник е част от международен път II-63 Перник-границата със Сърбия, който освен че улеснява превоза на международни товари, поема движещия се поток туристи към България. За първи път се прави цялостна рехабилитация на 12.1 километровия участък, водещ до една от най-оживените общини в региона - Брезник. Предвидено е още: почистване и възстановяване на съществуващи отводнителни съоръжения, изграждане на нов облицован отводнителен окоп, нови водостоци, полагане на нова ограда.

Втората важна отсечка е 5 километров участък от пътя, който свързва Овчарци с предпочитания за балнеолечение курорт – Сапарева баня. Пътят се отличава и с интензивно движение на български и чужди туристи към планинското курортно селище Паничище. Предвидена е цялостна рехабилитация на участъка от пътя, реконструкция и почистване на съществуващите водостоци, почистване на дъждоприемни шахти, изграждане на нови оттоци, ремонт на мост със светъл отвор. Предвижда се нова стоманена предпазна ограда за целия участък.