Intel разработи процесор, способен да работи при скорост от един терафлоп, равна на един трилион изчисления в секунда.


Фирмата показа процесор, наречен Knights Corner, монтиран на тест машина на конференция за суперкомпютри в Сиатъл, предаде
BBC.


Машини с подобна производителност се използват за решаване на редица проблеми в области като прогнозиране на времето, молекулярно моделиране и симулации на катастрофи.


Knights Corner действа като система с много процесори. В чипа се побират повече от 50 ядра. Това е и първият процесор, който поддържа изцяло PCI Express 3.0. Технологията позволява пренос на данни със скорост до 32 гигабайта в секунда до съвместими устройства.


"Събирането, анализирането и споделянето на големи обеми от информация е от решаващо значение за днешната наука и изисква нови нива на процесорна производителност и технологии, предназначени точно за тази цел", коментира Раджеб Хазра, изпълнителен директор на поделението на Intel, разработило процесора.

 

Докато новият процесор на Intel разчита на същата архитектура като популярните x86, конкурентите компании залагат на по-различен подход.


Те създават чипове, известни като графични процесори (GPU), които могат да извършват изчисления с още по-висока скорост. За целта процесите се разделят на части. Това позволява обработка на изображения и звук с висока скорост, но изисква специална софтуерна поддръжка.

 

От друга страна процесорът на Intel е в състояние да работи с вече съществуващите приложения, без да е необходимо по-нататъшно развитие на софтуера.


Nvidia е специализирана в графичните процесори и е главен конкурент на Intel. Според изпълнителния директор на компанията Джен Хсун Хуанг графичните процесори са по-малко сложни, по-ефективни и използват по-малко енергия в сравнение с другите процесори.

 

Компютрите извървяха дълъг път от 1997 г. насам, когато Intel показа първия суперкомпютър с производителност 1 терафлоп, който се състоеше от близо 10 000 Pentium II процесора и запълваше 72 стаи. Цената на устройството беше 55 милиона долара.

 

През 2008 г. Roadrunner на IBM постига скорост от 1 петафлоп, равна на 1 000 трилиона изчисления в секунда.


Десет години по-късно, през 2018 г. Intel се надява, че ще бъде в състояние да представи така наречените exascale процесори с производителност 100 пъти по-голяма от сегашната.

 

Intel за сега има предимство в технологията, тъй като производственият процес позволява на компанията да прави транзистори с наполовина по-малък размер, но Nvidia наваксва изоставането си.