Фотоволтаичен парк с мощност 5 MWp, разположен в землището на авренското село Равна гора, ще бъде официално открит днес следобед.

Стойността на централата, която произвежда ток от слънцето, е 15 млн.евро. Инвеститор във фотоволтаичния парк е Интерсервиз Узунови АД.

Соларният парк е разположен на площ от 309 дка, от които 200 дка са използвани за разполагане на фотоволтаични модули. Енергия от слънцето ще се добива по технология, която според инвеститора е "единствена по рода си в България".

За изграждането на парка компанията използва  фотоволтаичните тънкослойни панели, произведени от SHARP Япония. Като едни от най-модерните разработки на технологичната компания, те имат способността да улавят слънчевите лъчи и при неблагоприятни метеорологични условия, като това гарантира непрекъснатост в производство на енергия.

Изграждането на модерния енергиен комплекс стартира през ноември 2010 г. и протече на два етапа. Първият етап на проекта бе построяването и пускането в експлоатация на фотоволтаична централа с номинална мощност от 2.5 MWp. Вторият етап включваше изграждане на другото съоръжение, отново с мощност от 2.5 MWp. Изграждането приключи през април, като соларният парк е присъединен към ВЕЛ 20kV "Болярци" от подстанция „Старо Оряхово".

Слънчевата електроцентрала има издадени всички необходими нормативни документи според българското законодателство, в това число положително становище на ЕСО, относно възможността за присъединяване към ВЕЛ "Болярци", разрешение за строеж, предварителен и окончателен договор с ЕОН България, договор за изкупуване на енергия и разрешение за въвеждане в експлоатация.