Корейските компании, които търсят начин за влизане в големия пазар на Европейския съюз (ЕС) и същевременно искат евтина работна ръка, трябва да инвестират в България, съветва The Korean Times.

 

Изданието цитира ръководителя на държавната агенция за инвестиции в София, според когото членството на страната в ЕС, съчетано с ниските разходи за правене на бизнес, правят от българската икономика отлично място за инвестиции.

 

Въпреки дълговата криза в еврозоната, ЕС остава един от на най-големите търговски партньори на Корея, Япония и Китай.

 

При това България остава изолирана от дълговите проблеми, като нейният държавен дълг и бюджетен дефицит са едни от най-ниските в Европа.

 

През 2011 г. износът на Корея към ЕС възлиза на 55.7 млрд. долара, а вносът е достигнал до 47.4 млрд. долара, според данни от корейската митническа служба. Споразумението за свободна търговия между Южна Корея и най-големия икономически блок в света влезе в сила през миналата година.

На този фон България предлага отлични възможности за инвестиции. Ставката на корпоративния данък е 10%, което го прави най-ниския в ЕС, при това част от индустриите в регионите с висока безработица са освободени дори от този данък. Ставката върху доходите на физическите лица също е 10%.

Средната месечна заплата е 350 евро (451 долара), което е повече от два пъти по-малко от тази в Унгария например, която е 758 евро. България също така осигурява сравнително благоприятен корпоративен климат в противоречие с популярните негативни образи за висока престъпност и тежка корупция.