Инвеститор от Турция купува "Бургаски корабостроителници". Дружеството на практика спира да работи, като регулираната земя, на която е разположено, е апетитна хапка за строителство.

Според непотвърдена информация на бургаският сайт flagman.bg, който се позовава на участници в преговорите сделката е приключила.

Цената за парцела от 700 хиляди кв. м е 120 млн. лв., като на 18 септември в административната сграда на корабния завод са пристигнали новите собственици от Турция. Според flagman.bg инвестиционният интерес към парцела не е свързан с възраждането на тежката ни индустрия или каквото и да било производство, а със стратегическото му разположение в южния край на Бургас.

В най-добрите си години корабостроителницата осигуряваше работа на над 1000 души. Въпреки тежкото финансово състояние корабният завод участва в последния конкурс на Община Бургас за построяване на кораб по проекта за реновация на о.Св.Анастасия, от документацията се вижда, че там все още работят около 150 души, които сега отиват на улицата. Сградният фонд ще бъде разрушен.

Преди 5 години за земята на корабния завод имаше проект за строителство на огромен мол, но кризата го замрази.

Според информацията в търговския регистър до миналата година собственик на предприятието е бившето РМД "Бургаска корабостроителница". Компанията приватизира 80% от корабостроителницата през 2000 г. срещу 700 хил. долара.

През 2012 г. основни собственици стават кипърската "Занзи холдинг" (с 57%) и Васил Божков като физическо лице (с 35.7%).

На предстоящото събрание на акционерите на 30 октомври ще бъде извършена смяна в ръководството на корабостроителницата, като досегашните членове на борда на директорите Кристалина Григорова, Румяна Маринова и Илиян Хлебаров ще бъдат заменени от турските граждани Салих Токдаш, Айхан Йълдъръм и Кенан Гюнеш.