Консорциум от инвеститори, включващ ЕПИК, Фондът на генералния държавен резерв на Султаната на Оман и Gemcorp, са изпратили на 29 октомври предложение за инвестиции в КТБ до Министерски съвет, Министерство на финансите и БНБ. Инвеститорите предлагат да вложат 2,3 млрд. лв. в банката, обяви в „Тази сутрин” икономистът Вера Ахундова от неправителствената организация „Ние гражданите”, която обединява вложители в КТБ.

По думите ѝ офертата е получена от институциите, като тази информация беше потвърдена от служебния министър на финансите Румен Порожанов. Той обяви, че офертата е пристигнала късно снощи по електронен път.

Според Вера Ахундова инвеститорите предлагат рекапитализация за над 2.3 млрд. лева, които те да вложат, като след това да има 50% тяхно участие и 50% участие на държавата. Имат няколко идеи как да стане оздравяването.

Потенциалните инвеститори имат представа какви активи са в капитала и обезпеченията на банката – над 9,8 млрд лева, обясни тя. Има бизнеси и стратегически активи, които са заложили в банката и до 2-3 години тя ще излезе на печалба, уверена е Ахундова.

„Ако днес депутатите гласуват тези промени, ще дадат възможност да се договорят тези условия”, коментира тя, като отрече информацията на бивш зам.-министър Милен Керемедчиев, че когато се говори за „Оманския фонд” като за възможен частен инвеститор на КТБ, не трябва да се има предвид Държавния фонд на султаната Оман.

„Звучи обидно да твърдим, че неясни капитали ще влязат в България. Бяхме тотално игнорирани от БНБ, които не представиха никакъв план за КТБ”, отбеляза тя, като допълни, че не е упълномощена да дава информация, но официално тя може да бъде поискана.

„Проблемът в банката е спекулативен и криминален. Имаме клиентелисткото поведение на БНБ и две групи политици – едните, които разбират какво може да се случи, и други със спекулативно поведение – тези които създадоха октоподите”, коментира Ахундова.

„Снощи постъпи този документ от консорциума, с който БНБ и Министерство на финансите вече имаха разговори. Ще го разгледаме днес”, обясни Порожанов.

По думите му текстът представя тяхната визия за оздравителен план и какво би се разгледало в един или друг вариант. Според министъра обаче освен този план консорциумът трябва да представи ясни гаранции за ресурса, който ще вложи, за да покажат сериозността на техните намерения. Нужни са и по-ясни параметри и размери.

Оманският фонд очаква от българското правителство чрез Българската банка за развитие или друга институция, определена от правителството, да предостави до 2,3 милиарда лева като кешов капитал, се казва в документа. Той бе публикуван от агенция БГНЕС.

Едновременно с това консорциумът е готов да предостави необходимите допълнителни средства като активи и пари в брой на банката, за да запълни липсите. Това ще осигури на банката достатъчен нов капитал за повторното й отваряне.

Оманският фонд отбелязва, че не е получил достъп до доклада на одиторите за КТБ, според който дефицитът на банката възлиза на 4,3 млрд. лева. Консорциумът иска достъп до доклада на одиторите, за да започне работа с настоящото и бившето ръководство на банката с цел да се установи дали дефицитът е сходен с настоящите изчисления.

Фондът отбелязва, че собствениците на гарантирани депозити, които искат да изтеглят парите си, ще получат средствата си в пълния им размер, без активирането на схемата за застраховане на вложителите. Вложителите, чиито депозити не са гарантирани от държавата, може да се наложи да приемат намаляване на средствата им в рамките на програмата за помощ на настоящите кредитори и някои вложители в банката, пише в писмото.

Днес предстои депутатите да разгледат доклада на временната комисия по бюджет и финанси за КТБ, както и доклада на БНБ за ситуацията в банката. 

Още в първия работен ден на новия парламент БНБ внесе доклада за КТБ и Търговска банка "Виктория". В него Централната банка обяви очакването си КТБ да отчете отрицателен собствен капитал. Това е стъпката, която да доведе до отнемането на лиценза и до 20 дни след това Фондът за гарантиране на влоговете да започне изплащането на депозитите до 100 000 евро. След като се запозна с доклада, временната бюджетна комисия реши да приеме промени в закона, които да задължават БНБ да спаси банката.

Заради съмнения, че зад решението за КТБ стоят задкулисни договорки между ГЕРБ и ДПС бeше обявен поредният протест, който се организира в социалната мрежа Фейсбук под надслов „Против възстановяването на модела „Кой?” . Протестът започва в 18:30 пред сградата на Народното събрание.