17:40 часа

Американските индекси падат в първия час на сесията под натиска на слабите фундаментални данни за икономиката на САЩ.

През януари продажбите на дребно в най-големия пазар на света са се увеличили с много по-малко от очакваното, като ръстът се дължи основно на покачването на цените на горивата и храните.

В същото време инфлационните очаквания се засилват от данните за цените на вноса в САЩ. През януари вносните стоки и услуги са поскъпнали с 1.5% на месечна и с 5.3% на годишна база, което е повече от прогнозираното.

Проблемът на този тип инфлационен натиск е, че не се влияе от кредитирането, тъй като засяга преди всичко стоките от първа необходимост. Т.е. може да очакваме ответен ход на Фед и промени в паричната политика на централната банка едва когато има промяна на т. нар. основна инфлация, при изчисляването, на която не се взимат в предвид цените на храните и горивата.

Индексът на сините чипове в Ню Йорк Dow Jones Industrial Average пада с 0.51%, до 12 205 пункта, широкият фондов индикатор Standard & Poor’s 500 е надолу с 0.50%, до 1 326 пункта, а технологичният Nasdaq Composite се понижава с 0.57%, до 2 801 пункта.

 

Известен позитивен ефект може да окаже изненадващо силното покачване на индекса на Фед за производствената активност в Ню Йорк, чиято стойност за февруари е 15.43, спрямо 11.92 през януари. Резултатът се представя като разлика между позитивно и негативно настроените участници в проучването.

 

Негативно влияние оказва и несигурността около сливането между Deutsche Boerse и NYSE. Все още предстои одобрение на регулаторите, а и американските политици са отрицателно настроени към условията по сделката, които дават предимство на германския борсов оператор, с оглед на по-голямата му капитализация.

 

В Европа индексите също тръгнаха надолу, след негативния старт на търговията в САЩ, въпреки че преди това покачваха, подкрепени от добрите финансови резултати за последното тримесечие на миналата година на френския производител на храни Danone и британската банка Barclays.

 

Доларът пада, подкрепен от статута си на резервна валута, но под натиск от слабите икономически фундаменти в качеството си на американска валута. Еврото поскъпва с 0.12%, до 1.3506 долара, а доларовият индекс на Nasdaq се понижава с 0.06%.

 

Спадът на долара и на фондовите индекси накара инвеститорите в Ню Йорк да се насочат към злато и петрол. Цената на мартенските фючърси на сорт WTI нараства с 0.32%, до 85.09 долара за барел, а спот цената на златото е нагоре с 0.59%, до 1 373 долара за тройунция.

11:20 часа

На зелено стъпиха европейските пазари след данните за ръста на Брутния вътрешен продукт на Германия и Франция. Макар цифрите да бяха по-слаби от очакваното, инвеститорите се изглеждат уверени в представянето на фондовите борси и се впуснаха в покупки, които покачват нивата на индексите.

FTSE 100 INDEX добавя 0.07% до 6 064 пункта.
DAX INDEX расте с 0.18% до 7 410 пункта.
CAC 40 INDEX се покачва с 0.38% до 4 112 пункта.

08:19 часа

Проектът за бюджет на САЩ през 2012-та година, представен от президента Барак Обама, новината за споразумение между финансовите министри от Европа, постигнато тази нощ и информация за неочаквано ниска инфлация в Китай бяха основното, което движи пазарите през последните часове.

На фондовите борси преобладават позитивните настроения. На Wall Street два от водещите индекси завършиха с покачвания, след стана ясно, че Обама ще се въздържи от драстично орязване на държавните разходи, особено в социалната сфера и ще внесе в Конгреса проект за бюджет от $ 3.7 трлн. 

DOW JONES INDUS. AVG спадна с 0.04% до 12 268 пункта.
S&P 500 INDEX се повиши с 0.24% до 1 332 пункта.
NASDAQ COMPOSITE INDEX добави 0.28% до 2 817 пункта.

В Азия под натиск протича единствено търговията в Хонконг, а новината, която определя облика на търговията, е китайска. Там ръстът на потребителските цени през месец януари не е толкова стремглав, колкото се очакваше. На годишна база индексът, който следи инфлацията при тях, е покачил нивото си с 4.9% при ръст от 4.6% към декември. Проблематично обаче е нарастването на цените на едро, където инфлацията на годишна база е 6.6%.

NIKKEI 225 расте с 0.29% до 10 757 пункта.
HANG SENG INDEX пада с 0.45% до 23 016 пункта.
CSI 300 INDEX добавя 0.89% до 3 247 пункта.

Тази нощ излезе информация от срещата, която събра в Брюксел финансовите министри на 17 европейски държави. Те са се споразумели за размера на постоянния спасителен фонд, който ще действа за страните от еврозоната.

Капацитетът му, за който се говори неофициално, е в размер на € 500 млрд., с допълнителна възможност за заемане на още € 250 млрд. от Международния валутен фонд.

Към момента Пакта за финансова стабилност в Европа е обявил, че може да си позволи до € 250 млрд. евро в кеш и € 440 млрд. като държавни и банкови гаранции до 2013-та година.

Все още подписано споразумение няма, така че полемиката продължава, е цитиран да казва Жан - Клод Юнкер, председател на еврогрупата на финансовите министри и премиер на Люксембург. Той обръща внимание върху факта, че до тук Гърция и Ирландия са получили € 177.5 млрд. помощни заеми.

На европейските финансови министри им предстои да разгледат предложенията на Франция и Германия за увеличаване на пенсионната възраст и прекратяване на процедурата по индексиране на заплатите с ръста на инфлацията, което също се очаква с голям интерес от пазарите.

През днешния ден с интерес ще бъдат следени новините от преговорите между Дойче бьорзе и NYSE, той като днес би трябвало двете страни да се срещнат и да обявят официално намеренията си за сливане.

Междувременно на стоковите борси петролът е динамичен. В щатите контрактите за доставка през март достигнаха до 12-седмично дъно, като завършиха със 77 цента по-евтини до $ 84.81 за барел лек американски петрол. Добиваният в Северно море сорт брент обаче поскъпна с $ 2.14 до $ 103.08 за барел, с което спредът между двата вида суровина достигна рекордните $ 18.27!

Причина за натиска върху цената бе от една страна успокояването на напрежението в Египет и от там краят на притесненията за доставките през Суецкия канал, а от друга са данните за търсенето от страна на Китай.

Към този час, по време на азиатската търговия, лекият американски петрол струва $ 85.17 за барел по последни сделки, като най-високата цена в търговията е $ 85.29 за барел.

Еврото се задържа на триседмичното си дъно към долара от $ 1.3547 на $ 1.3482 в североамериканската сесия. Към този час, в рамките на азиатската сесия, то успява да се възвърне форма до $ 1.3520.


* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!