Търгът за продажба на активите на "Химко" вчера се провали поради пълна липса на интерес. Никой не внесе депозит за участие в обявения срок и митичният частен инвеститор, за който намекваха неведнъж премиерът Орешарски, министър Стойнев и други управляващи, така и не се появи.

 

И държавата не излъчи кандидат - въпреки че от края на миналата година икономическият министър се кани да спасява фалиралото предприятие, а след това се разбра, че се обмисля Българският енергиен холдинг да стане собственик на "Химко", пише "Сега".

Активите на някогашния торов гигант бяха предложени на цена от 28.55 млн. лева. Според назначения от синдика директор предприятието струва повече, но провалът на търга говори друго.

 

Всъщност "Химко", което не можа да се спаси от фалит въпреки няколкото смени на собственика, успя да натрупа в последните години нови задължения за 85 млн. лева.

 

Основните му кредитори днес са бюджетът и две държавни фирми -" Булгаргаз" и НЕК. 61.66% от дълговете на "Ново Химко" са към газовия монополист, 24.08% са към НЕК, 10.7% към НАП, останалите са към дребни доставчици и работници.

След провала вчера ще бъде насрочен нов търг, но с 20% по-ниска начална цена. Ако и на втория търг липсват кандидати за останките на "Химко" ще последва разпродажба на активите парче по парче.