Цената на петрола надхвърли 113 долара за барел сорт Брент с доставка през февруари. Напрежението около иранската ядрена програма се засилва, в Нигерия има стачка, а повишеният апетит за риск на фондовите пазари неутрализира възпиращата сила на долара върху стойността на суровините.

Иран започна да обогатява на уран дълбоко във вътрешността на планините, далеч от вездесъщата мощ на щатската авиация. Но чашата преля, след като Техеран осъди американец на смърт за шпионаж.

 

В тази ситуация дипломацията се оказва затруднена да преодолее проблемите. Вероятно единствена причина, която възпира Вашингтон от превантивен удар, е отчайващото състояние на федералния бюджет и огромният държавен дълг на САЩ.

 

Напрежението около ядрената програма на Иран, за която Техеран настоява, че е с мирни цели, се засили от заплахите на ислямската република да затвори пролива Ормуз, най-важният маршрут за износ на петрол в света.


Европейският съюз вече се съгласи по принцип на ембарго за иранския петрол. Но окончателното решение ще бъде взето на 23 януари.

 

Иран произвежда 3.5 млн. барела суров петрол на ден, което го прави втория по големина производител в Организацията на страните износителки на петрол (OPEC) след Саудитска Арабия. ЕС внася около 500 000 барела дневно от Иран.


На фокуса на инвеститорите е и Нигерия, където синдикатите започнаха втория ден на стачки, протестирайки срещу премахването на субсидиите за горивата. Стачката засега не е засегнала доставките от най-големия износител на петрол в Африка.