Остър недостиг на вода кара Иран да търси помощ от Таджикистан, Армения и Грузия.

При това Техеран разглежда и възможността за бартерна сделка – петрол срещу вода.

Депутатите от иранския парламент изпратили за обсъждане съответния проект в министерство на отбраната, Съвета за целесъобразност на страната и други правителствени органи.

Експертите са на мнение, че проектът ще се реализира трудно и повече има декларативен характер, доколкото е огласен в навечерието на парламентарни избори в страната.

Недостигът на вода е един от най-големите проблеми на Иран. Преди няколко години Техеран, Кабул и Душанбе се договориха за създаването на съвместен водно-енергиен коридор, по който от Таджикистан през Афганистан до Иран да бъде доставяна питейна вода, а в обратна посока да тече петрол.

Реализирането на проекта беше възпрепятствано от войната в Афганистан и в не по-малка степен, противопоставянето на САЩ на практика срещу всички планове на Техеран, които излизат извън границите на Иран.

Днес, след отменянето на редица санкции, ислямската република се върна към проекта и има намерение да купува вода от Таджикистан, в който се формират близо две трети от всички водни ресурси в Централна Азия.

Също така се разработва и проект за спасяване на пресъхващото езеро Урмия. За тази цел Техеран иска да внася вода от Армения и Грузия, изпращайки в обратна посока природен газ. Идеята на Иран беше посрещната предпазливо от Тбилиси и Ереван /Независимая газета/