Ирландия обмисля да поиска пари от спасителния фонд на Европейския съюз, но го прави за да помогне на притеснените си банки, а не да си гарантира бюджета. Това съобщава днес ирландското издание на The Independent, цитирано от Reuters. Източникът на тази информация остава неназован.

От своя страна Reuters разполага с информация /отново от неназовани източници/, че през изминалите два дни действително са водени преговори за оказване на спасителна помощ на Ирландия, тъй като прекалено високите лихви, които търсят от ирландското правителство капиталовите пазари, не могат да се поддържат.

В неделя по време на преговори между представители ан Ирландия и Европейския съюз, ирландците не са изключили възможността да получат финансова помощ от Европейския съюз.

Ирландският вестник твърди още, че финансовият министър Брайън Лениън във вторник на среща на ЕКОФИН ще поиска пренасочване на европейски фондове към ирландски банки, в които страната вече обеща да налее 50 млрд. евро.

Проблемът не се крие в суверенния дълг на Ирландия, а във финансирането за банките. Банките имат проблем да намерят пари – посочва анонимният източник. Съответно след време те ще трябва да връщат отпуснатите им суми, а не държавата.

Европейската централна банка е отпуснала кредит на ирландските банки на обща стойност 130 млрд. евро. Тази цифра е към 29 октомври. На 24 септември ирландските кредити в ЕЦБ бяха с 11 млрд. по-малко.