Гафовете на финансовия министър Симеон Дянков станаха прекалено много и той трябва да си понесе отговорността и да се промени политиката в това отношение. Трябва да престане да се злоупотребява със средствата за здраве. За това призова редседателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в Република България д-р Любомир Киров на извънредния събор на Българския лекарски съюз, на който ще се вземе решение за евентуалните протестни действия на медиците.

Според Киров, няма ясна визия и план за предприемане на действия, които ще бъдат полезни, както за обществото, така и за съсловието.

От страна на управляващите от лекарския съюз очакват ясна политика в здравеопазването, която знаково да води до нещо по-добро. Това не се наблюдава и проблемите са за всички. Смятам, че лимитът на толеранс е на изчерпване, ако вече не е и изчерпан. Ние, общопрактикуващите лекари, ще подкрепим всяко едно справедливо искане и протести на колегите по начина, по който те ни подкрепиха, коментира Киров.

Според д-р Андрей Кехайов, бивш председател на съсловната организация, вина за проблемите в системата на здравеопазването има и настоящото ръководство на Българския лекарски съюз. Според него, ръководството на съюза трябва да поеме солидарно отговорност, защото този състав на Управителния съвет е подписал рамковия договор за 2010 година.

Следващата седмица в присъствието на зам.-председателя на Световната здравна организация ще бъдат обсъдени с представители на неправителствени организации здравните политики по време на криза, както и безопасността на пациентите, стана ясно още по време на извънредния събор на съсловната организация. Фокус