Новият ресорен министър в служебното правителство да разпореди пълен регулаторен и ценови одит в сектора на енергетиката. За това настоява Българската фотоволтаична асоциация в първия ден от мандата на новия министър на икономиката енергетиката и туризма Асен Василев.

 

Според Владимир Аличков от ръководството на асоциацията този одит ще покаже, че някои електроцентрали, включително и АЕЦ "Козлодуй", в момента работят на загуба. "Трябва да се намери механизъм, при който тези централи да работят на печалба", изрази позиция Аличков и продължи: "Ако цената на електроенергия е политически, изкуствено намалена, за да се постигне един предизборен ефект, то това не означава, че тази ситуация трябва да остане такава и в бъдеще. По-добре е всичките цени да бъдат реални, а съответните централи да работят на съответната пълна мощност, за да могат да си изплащат инвестициите", каза още експертът от ВЕИ-сектора.

 

От Българската фотоволтаична асоциация смятат, че трябва да бъде въведен социален механизъм за енергийно подпомагане на най-бедните потребителите в страната, който да замени сегашната схема на държавно манипулирани цени на електроенергията. Вместо както е сега всяко домакинство да се подпомага със 7 лв. на 100 лв. сметка за ток, то да се определят помощи от порядъка на 50 лв. или повече лева, с които да бъдат подпомагани най-бедните през отоплителния сезон.

 

Фотоволтаичната асоциация отправя препоръки и към бъдещия нов състав на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), като съветът е да се приемат спешно промени в Наредба №6 за присъединяване на енергийни обекти в мрежата. С тази промяна ще се даде възможност на малките и средни предприятия, както и на физическите лица, в рамките на 4 до 8 седмици да изградят и въведат в експлоатация малки централи от порядъка на 3 до 20 киловата.

 

Според Владимир Аличков "Текущият състав на ДКЕВР няма необходимата култура и познания да направи наистина независими регулаторни решения". Той обърна внимание, че пак на тъмно регулаторът провежда обсъждане на цената за достъп до електроенергийната мрежа за производители, както и нови правила за търговия с електроенергия и балансиране на пазара. "Това, което искаме, е да бъдем включени и ние като заинтересовани страни в тези решения на ДКЕВР по същия начин, както гражданите на улицата искат да бъдат включени в прозрачен процес по ценообразуването", настоя Аличков. "В момента се обсъждат общи условия за достъп. Питат се ЕРП-тата, те дават предложения, ДКЕВР редактира и тези изменения се приемат, без да има реално обсъждане с нас. Ние сме поставени като страни, които нямаме правен интерес", обясни още представителят на фотоволтаичната асоциация.

 

Вчера ръководителите й проведоха среща с Крум Атанасов и Иван Йотов, изпълнителни директори на Националната електрическа компания (НЕК) и на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), както и с Митьо Христозов, директор на Централното диспечерско управление при ЕСО. На закрития за журналисти разговор са били обсъдени възможностите ЕСО да публикува в реално време графики на производство и потребление от различни видове електрически централи, включително и Помпено - акумулиращите водно електрически централи (ПАВЕЦ), а не само на товаров график, както е в момента. По този начин всички граждани ще могат да получат представа за отделните технологии за производство на електроенергия и тяхното влияние върху енергийния микс.

 

Предложението бе прието от ЕСО, но към момента техническата възможност е за подаване на данните със закъснение от два дни.