Управителят на БНБ Иван Искров подава оставка след една година протакане. В писмо до Народното събрание, изпратено вчера, той заяви, че оставката му влиза в сила от 10 юли. 

Това е точно три месеца преди официалното изтичане на мандата му. По закон това е и най-ранният срок, в който парламентът може да му избере заместник.

След 12-а година начело на БНБ Искров си тръгва от поста едва с 3 месеца по-рано. През последната година той бе многократно призоваван да напусне поста си заради неадекватната реакция на БНБ по време на кризата с КТБ. Още на 15 юли 2014 г. 

ГЕРБ поиска оставката на Искров заради ситуацията с КТБ. Седмица по-късно той официално заяви, че е готов да напусне Централната банка, ако управляващите гласуват нов кандидат за поста му. Оттогава досега размяната на реплики между властта и БНБ продължи близо една година.

Управителят на БНБ настоява наследникът му да встъпи в длъжност още от 10 юли 2015 г., както и "да бъдат избегнати всякакви политически разногласия и партийни противоборства, които биха провалили избора в определения срок и биха се отразили негативно на институционалния авторитет на Народното събрание и БНБ". 

Председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова заяви, че с цитираната дата Искров се опитва да сложи граница за решението на Народното събрание. 

"Това е излишно, но с оглед на процедурата и индикативните срокове, на 10 юли бихме могли да имаме приета от парламента оставка на Иван Искров и избран нов управител на Централната банка, който да встъпи в длъжност още на следващия ден", каза Стоянова първоначално.

Няколко часа по-късно тя изчисли, че най-ранната дата за избор на новия управител на БНБ ще бъде 15 юли. Тя обясни, че причината за това е, че сегашният управител на централната банка Иван Искров подава оставка от 10 юли, петък, а НС не може да избере новия управител преди първия работен ден на депутатите - следващата сряда, 15 юли.

В писмото си Искров критикува управляващите за забавянето с повече от 4 месеца на избора на подуправител, отговарящ за банковия надзор, и го определя като "недобър сигнал". 

Според Искров забавянето е фрапиращо. Управителят на БНБ припомня, че в края на януари е внесъл предложение за избор на нов подуправител. Тогава Искров предложи сегашния подуправител на БНБ Димитър Костов, който ръководи управление "Банково", за поста шеф на управление "Банков надзор" на мястото на отстранения от парламента Цветан Гунев. Искров напомня, че предложението му така и не бе подложено на гласуване.

Според Менда Стоянова новият управител ще избере своите подуправители, както е по закон. "Политически пазарлъци за професионалното ръководството на БНБ не трябва да има", посочи тя. 

На критиките на Искров за забавянето при избора на шеф на "Банков надзор" Менда Стоянова отговори с призив да изчисти "собствената си градинка" и след това да търси плевели в градината на Народното събрание.