По-голяма част от пропагандата на Ислямска държава в момента е насочена не към възхвала на насилието, а към превръщането на групировката в истинска държава.

Това показва проучване на антитерористичния аналитичен център Quilliam, цитирано от британския в. Independent.

Според него джихадистите се опитват да създадат представа за себе си като за жизнеспособна и функционираща многонационална държава.

Изводите на Quilliam са базирани върху изследвания на източници на информация, за които се знае със сигурност, че имат връзка с Ислямска държава.

В рамките само на месец групировката е произвела над 900 отделни материала под формата на съобщения, видеоматериали и радиопрограми.

„Икономическа дейност, социален живот, природа, категорични закони и нареждания, както и проактивен и първичен религиозен плам подсилват основите на социалния образ на Ислямска държава“, се казва в доклада.

„По този начин тя привлича последователи на базата на идеология и политически модел“, констатират от Quilliam.

Според Чарли Уинтър, един от авторите на доклада и изследовател в центъра, това, което изненадва е обемът на пропагандата. „Говорим за малко под 40 отделни пропагандни материала на ден“.

В тях „наистина се прокарва идеята, че това е земя на изобилието. Това е стратегическата изобретателност зад пропагандата на Ислямска държава,“, допълва той.

По този начин групировката се опитва да създаде общовалидна представа, че животът в териториите, които управлява, е съвсем нормален.