Европейският самолетостроител Еърбъс (Airbus) обяви, че испанската туристическа компания Групо Марсанс (Groupo Marsans) е направила твърда поръчка за 61 самолета на стойност близо 9 млрд. долара по каталожни цени.

Поръчката включва четири модела А380, десет А350-900 за дълги разстояния, пет А330-200 с широк корпус и 42 самолета от семейството на А320.

Еърбъс не уточни стойността на сделката при обявяването й. Официалната каталожна цена на 61-те самолета възлиза на 8,99 млрд. долара, но авиокомпаниите обикновено договарят отстъпки.

От началото на тази година Еърбъс е отчел 119 отказа от заявени поръчки. Само през октомври броят на анулираните договори е достигнал 71, се посочва в комюнике на концерна.

С отчитане на анулираните договори броят на чистите поръчки в портфейла на Еърбъс към края на октомври е бил за 675 самолета, което е спад спрямо края на септември, когато са били отчетени 737 поръчани машини.

Въпреки това засега Еърбъс изпреварва американския си конкурент Боинг (Boeing), чиито портфейл в края на октомври включва 633 самолета.

Вчера търговският директор на Еърбъс Джон Лийхи заяви в Хонконг, че европейският самолетостроител прогнозира силен спад на поръчките си през 2009 година заради забавянето на темпа на световната икономика, но вече има рекорден брой направени поръчки.

Източник: БТА