Испанските банки щели да се справят в кризата и с по-малко парична помощ, отколкото те обявиха първоначално. Това пресметна изпълнителният директор на международния валутен фонд Кристин Лагард, цитирана от The Wall Street Journal. Анализът за това колко средства ще бъдат нужни за рекапитализирането на банките в Испания ще бъде готов този месец. Очакванията са, че сумата може да бъде в рамките на € 40 млрд., а не на € 100 млрд., както се твърдеше преди няколко месеца.

Заемът на тази сума вече е гарантиран от страните - партньорки на Испания в еврозоната, а правителството на страната вече обяви, че ще се нуждае само от част от тези средства, за да бъдат рекапитализирани банките в затруднение.

Испания обмисля да поиска разрешение да използва остатъка от парите или около € 60 млрд. за изкупуване на собствени държавни облигации, с което да се противодейства на високите лихви, които инвеститорите искат за покупката на такива книжа и така да се даде възможност на страната сама да може да набира капитал от пазарите.

Тази идея обаче може да срещне трудности, коментира Саймън О'Конър, говорител на комисаря Оли Рен. Според него заемът вече е структуриран и целите, за които е отпуснат, не могат да бъдат изменени.

Съществува възможност, ако размерът на нужните средства наистина е по-скромен, Испания да рекапитализира банковия си сектор и директно с пари от Европейския стабилизационен механизъм. Международният валутен фонд подкрепя тази идея, тъй като тя ще намали тежестта върху правителството. Това обаче означава, че Испания ще може да получи средства от там най-рано в края на януари.