Избрана е фирмата - изпълнител на проекта за саниране на сгради, финансиран от Международен фонд "Козлодуй". Това съобщи на брифинг министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев. Той не назова името на фирмата, тъй като все още не е подписан договора с нея. От ПР-отдела на Василев обясниха, че не могат да изнесат информация за името на фирмата, тъй като такива са правилата на основния донор на средствата - Европейската банка за възстановяване и развитие.

 

Международен фонд "Козлодуй" разполага с 50 млн. лв. за саниране и подобряване на енергийната ефективност на вече определени 168 сгради в страната. Повечето от тях са обществени сгради - училища, болници, детски градини. Дейностите по саниране и подобряване на енергийната ефективност би трябвало да се извършат през тази година.

 

Участие в конкурса за изпълнител на поръчките по саниране подадоха повече от 40 дружества. Очакваше се, че избрани ще бъдат няколко фирми, тъй като дейностите по саниране и подобряване на енергийната ефективност са разпределени в шест области на страната.

 

Министър Асен Василев обясни, че проектите по Фонд "Козлодуй" ще се изпълняват и чрез подизпълнители, като е възприета схема, която да гарантира, че те ще получат парите си навреме. Така например, главната фирма ще трябва да превежда 30% авансово на подизпълнителите, като дължимите плащания не могат да се бавят повече от 30 дни. Ще бъде разкрита и "гореща" линия за сигнали, които веднага да алармират министерството за проблеми по изпълнението на програмата.