Финансовата криза достигна и Австрия. Както предаде австрийското радио, частната банка Constantia Privatbank е поета на 100 процента от пет австрийски банки: Unicredit Bank Austria, Erste Group, Raiffeisen Zentralbank, Osterreische Volksbanken и BAWAG Postsparkasse.

Петте австрийски банки учредяват Целево дружество, което да води банковите операци, е заявил говорителят на Erste Group Михаел Мауриц за австрийската осведомителна агенция АПА. Акциите са закупени на символична цена, а същевременно банките отпускат 400 милиона евро, за които гарант е държавата. Австрийската национална банка отпуска допълнително 50 милиона евро.

Службата по финансов надзор и Австрийската национална банка са осведомили снощи министъра на финансите Вилхелм Молтерер и висши ръкводители на австрийския кредитен сектор за затруднената ликвидност на Констанция, се казва в съобщение на Министерството на финансите.

Австрийската държава е гарант по силата на приетия от правителствто и предстоящия за гласуване от парамента закон за стабилизиране на финансовия пазар. Constantia Privatbank е първата банка, ползваща се от все още неприетия формално защитен банков пакет, чиято цел е да стабилизира финансовия пазар в Австрия.

Балансът на Constantia Privatbank възлиза на 1,2 млрд. евро, 260-те сътрудници на банката управляват около 10 милиарда евро авоари на своите клиенти. Освен това банката действа като депо за повече от 250 инвестиционни фондове. Финансовият институт разполага със 172 милиона собствени средства и основен капитал от 104 милиона евро.

* Източник : БТА