Централа на Ковачки получи лиценз, а депутатите му гласуваха пенсионните поправки. Другото обяснение за подкрепата в парламента е желание за национализация на проблемите му във фонд "Топлина". 

Сряда - екоразрешително. Петък - лиценз. Вечерта - благодарност в парламента. В този ред вървят действията на държавата за централата на Христо Ковачки в Бобов дол, пише "Капитал Daily".

И без да има доказана пряка връзка, даването на двата документа може да обясни и изненадващата подкрепа на трима от депутатите на Ковачки за промените, изменящи пенсионния модел. Другият възможен мотив за гласуването в тандем с ГЕРБ и ДПС е още по-страшен - контролираното от бизнесмена пенсионно дружество "Топлина" предпочита да се национализират проблемите му.

И в двата случая обаче е ясно, че Ковачки има регулиран и зависим от държавата енергиен (и пенсионен) бизнес. И по тази причина може при поискване да подкрепя ГЕРБ с петимата си депутати. А за партията на Борисов това е резервен вариант, в случай че някой от сегашните партньори излезе от коалицията.

ТЕЦ "Бобов дол", която доскоро имаше само една сероочистваща инсталация (на трите си блока) и многократно беше заплашвана от спиране заради това, че не изпълнява еконормите на ЕС, получи лиценз, с който ще може да произвежда електроенергия и през следващите пет години. В петък (19 декември) Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) удължи разрешителното на дружеството за производство на електрическа енергия, което изтича в края на 2014 г.

Няколко дни по-рано ТЕЦ-ът, който неофициално е собственост на Христо Ковачки, получи и комплексно разрешително за работата на трети блок. Без него съоръжението трябваше да преустанови работа в края на годината и централата да остане само с един работещ блок. Така само за седмица централата, която според последния доклад на Европейската агенция по околна среда е сред най-големите замърсители на въздуха в Европа, подсигури дейността си за близкото бъдеще.

Интересното е, че в същия ден, когато централата получи лиценз, трима от депутатите от коалицията между Николай Бареков и Христо Ковачки изненадващо подкрепиха Кодекса за социално осигуряване, с който партидите от частните универсални и професионални фондове ще могат да се прехвърлят в НОИ. По информация на "Капитал" това са Кънчо Филипов, Петър Петров и Чавдар Пейчев - и тримата от партия ЛИДЕР, поне привидно беше основана от няколко мениджъри на свързани с Ковачки предприятия. Интересното в случая е, че Ковачки, индиректно притежава частното пенсионно дружество "Топлина", което означава, че би трябвало да е против поправките, предложени от кабинета. Освен ако не иска чрез преливането в НОИ да прикрие проблеми в осигурителната си компания.