С 40 млн. лева регионалното ведомство започна да се разплаща със строителните фирми, съобщиха вчера оттам.

В официалното съобщение се казва, че парите ще получат само фирми, които са подписали анекс към договорите, че са съгласни да получат 10 на сто по-малко от дължимото. От такова споразумение се отказаха „Трейс груп холд“ и още няколко големи компании, твърдят източници на „Класа“.

Сегашното плащане е по силата на споразумението от края на миналата година, подписано между финансовото и регионалното министерство и Камарата на строителите в България до края на март да се платят задължения към строителите за близо 200 млн. лв.

В средата на януари 12 компании се съгласиха и подписаха двустранни споразумения с финансовото министерство задълженията, които имат да получават, да се намалят с 10 на сто. Сред тях са Холдинг „Пътища“ АД, „Пътни строежи“ АД, „Пътно поддържане Крумовград“ АД, „Адева“ ООД и др. От МФ отказаха да съобщят дали има и други фирми, които са се съгласили на отстъпки.

„В края на седмицата най-вероятно ще излезем с официална позиция по този въпрос и начина да се плащат задължения към компаниите по този начин“, коментира изпълнителният директор на Камарата на строителите в България Иван Бойков. Той уточни, че към момента няма оплаквания от фирми за този начин на плащане. От Браншова камара „Пътища“ пък заявиха, че няколко фирми са съобщили за преведени 10% по-малко пари за свършени дейности, без обаче да са подписвали споразумения за това.