През януари и февруари тази година ще бъдат изплатени субсидиите към земеделските производители, макар регламентът да допуска това да стане до юни 2010 година. Това обяви земеделският министър Мирослав Найденов по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутата от левицата Пенко Атанасов за забавяне на директните плащания на земеделските производители.

Съгласно регламента директните плащания и националните доплащания се плащат от 1 декември на настоящата година до 30 юни на следващата. От дължими 771 млн. лв., през декември, което се случва за първи път в историята на България и откакто съществуват тези плащания, са изплатени две трети от сумата, обясни министър Найденов.

В съседна Гърция, където в момента протестират и са блокирали границата, не са им изплатили едно евро. Така е в по-голяма част от страните. И българското правителство наистина направи необходимото в този тежък период да изплати две трети от сумата през декември, вместо да каже, че за тази седем месеца, в които можем да плащаме, ще плащаме по 100 млн. лв., ние изплатихме близо 500 млн. лв. през декември. Така че от това по-бързо и по-добре свършена работа не знам.