Как са разходвани средствата от резерва на здравната каса за последните 10 години, за това ще бъде изслушан утре в парламента финансовият министър Симеон Дянков по искане на СДС, стана ясно в началото на днешното пленарно заседание.

„Въпреки че имаше изказване миналата седмица от вицепремиера Дянков за нас остава съмнението и въпроса как след 2001 г. са били изразходвани парите за здравеопазване. Как е бил изразходван преходния остатък, дали не е попълван с тях фискалния резерв. Този въпрос за нас остава неясен, данните, които бяха представени, не са пълни", заяви от трибуната Мартин Димитров. „За определени периоди от време виждаме рязко нарастване на сумата, която стои в резерва, и рязко спадане след това. Което може да бъде обяснено само с използването на тези средства за други цели", уточни той.

„Затова ние поддържаме своето искане за изслушване. И периода на изслушване, за който смятаме, че има допуснати нередности, е след 2001 г.", уточни лидерът на СДС.

„Аз мисля, че тези цифри, които бяха дадени, ще бъдат добра основа, за да бъдат подготвени групите в предстоящото изслушване", коментира председателят на парламента Цецка Цачева.